За много хора по света пътуването е свързано със забавление и вълнение. Особено след настъпването на пандемията от Covid-19, когато то се превърна в истински лукс.

Трябва да се отделите за няколко дни от работа или от обичайната си рутина, за да се потопите в нова култура, да изследвате чужд град, да се отдадете на разнообразни храни и да научите как живее една различна общност от хора. В допълнение към забавлението и вълнението от пътуването, една почивка на море или ски ваканция в Банско може да ви осигури и научно документирани ползи за здравето!

Ето какви са те.

Пътуванията намаляват риска от сърдечни заболявания

Високото кръвно налягане и рискът от сърдечни заболявания са истински проблеми за много хора в България и по света. Добре известен факт е, че здравословното хранене, упражненията и положителните промени в начина на живот могат да помогнат при това състояние. Но знаете ли, че пътуването помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания? Дори ако имате някакъв здравен рисков фактор, като високо кръвно налягане, предприемането на ежегодна ваканция до нова дестинация може да намали риска от развитие на това опасно състояние.

Съвместно проучване на Глобалната комисия по стареене и Центъра за изследвания за пенсионирането Transamerica и Американската туристическа асоциация е стигнало до заключението, че жените, които почиват поне два пъти годишно, значително намаляват риска от инфаркт в сравнение с тези, които пътуват само веднъж на всеки шест години. Същото проучване заключава, че мъжете, които не почиват поне веднъж годишно, увеличават риска си от сърдечни заболявания с 30% и риска от смърт с 20%.

Пътуванията облекчават стреса

Лежането на плаж на Малдивите с плодова напитка в ръка непременно ще намали стреса. Но ефектите за облекчаване на стреса, които изпитвате от пътуването, не изчезват, когато се приберете вкъщи. Проучванията са установили, че нивата на стрес остават ниски, дори след като сте се върнали към обичайния си ритъм на живот.

Изследване, публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health заключава, че участниците, които наскоро са се прибрали вкъщи от почивка, се чувстват по-отпочинали, по-малко притеснени и просто в по-добро настроение три дни след завръщането си. Много от тези хора съобщават, че се чувстват по-спокойни седмици, след като са се върнали у дома.

Когато се чувствате добре отпочинали и по-малко тревожни, може да видите как вашите взаимоотношения и работни резултати се подобряват. Ако имате по-малко стрес, можете да подхождате към емоционални ситуации с по-трезва глава. Ето как пътуването помага и на работата, и на личния ви живот.

Пътуването насърчава физическата активност

Толкова е лесно човек да се застои на едно и също място. Дори ако сте внедрили рутинни упражнения в ежедневния си график, може да бъдете физически активни само час или по-малко всеки ден. Пътуванията ви позволяват да бъдете активни през целия ден, да посещавате местни забележителности, да участвате в забавни дейности или просто да изследвате света наоколо. През повечето време вероятно дори няма да забележите, че тренирате мускулите си, защото ще сте твърде развълнувани да научите повече за новата дестинация.

Когато си резервирате пътуване до ново място, независимо дали става въпрос за красив курорт на българска почва или за старомодна нощувка със закуска в Лондон, бъдете готови да извършвате много повече стъпки и движение, отколкото обикновено. Разходката по плажа по залез слънце или из оживения град през нощта е вълнуващ начин да се потопите в новата си дестинация и да научите повече за културата, като същевременно тялото остава в добра форма.

Не е ли всичко това повече от прекрасно?