истински пчелен мед

Консумацията на качествена храна се превръща във все по-голям приоритет за съвременния човек. Причината не е само стремежът към здравословен начин на живот, но и нарастващата стойност на фалшиви продукти със синтетичен имитиращ характер.

Медът за съжаление е част от продуктите, за които вече не можем да бъдем сигурни дали са истински, или не. Напротив, според извършена през последната една година проверка на организацията Активни потребители от 10 марки мед, преминали през необходимите тестове за автентичност, цели 5 са определени като „неотговарящи на основните изисквания за качество“. Това на практика означава, че 50% от меда на пазара не е истински.

Какво означава истински мед?

Под истински мед обикновено разбираме мед, който е отглеждан в екологични чисти условия и според утвърдените стандарти на пчеларите и организациите, отговорни за регулацията на пчелните продукти. От друга страна, съществуват и определени условия за качество, на които е препоръчително да отговаря медът, за да бъде определен като автентичен, но и вкусен и полезен:

 • Съдържанието на вода в него не бива да е повече от 20%.
 • Неговата електропроводимост не бива да надвишава следната стойност: 0.8 mS/см
 • Специфичното за меда вещество хидроксиметилфурфурал (C6H6O3) не бива да надвишава следната стойност: 40 мг/кг
 • Диастазната активност не бива да е по-ниска от 8 единици по Готе
 • Общото съдържание на веществото пролин в меда не бива да е под 180 мг/кг

Как да не попаднем на фалшив мед – съвети

Така посочените условия за качество са приложими в лабораторни условия. С други думи, те не ни помагат кой знае колко много в избора на мед, когато сме в магазина или на фермерския пазар.

За щастие има определени стратегии, които ако спазвате, винаги ще съумявате да разпознавате фалшивия от истински мед. Ето за какво точно трябва да гледате и да внимавате.

 • Ако купувате мед през зимата и ви предлагат продукт, който не е кристализиран, той е фалшив. Обяснението е, че истинският мед остава в течно състояние само през лятото. След това са му нужни максимум два месеца, за да стартира процес по захаросване, което визуално познаваме като придобиване на кристална структура.
 • Тест с обикновена вода. Ако имате възможност, поставете една супена лъжица мед в чаша, пълна с вода. В случай че на дъното й видите тъмни частици, не купувайте този продукт. Той е фалшив или най-малкото силно замърсен.
 • Тест със салфетка. Това е също много надежден и бърз метод за определяне на качеството на меда. Извадете малко количество от бурканчето и го поставете върху салфетката. Ако медът се разтече, а не запази кръглата си форма, то тогава е фалшив.
 • Мравките знаят най-добре. В действителност, има няколко изследвания, според които тези работливи насекоми са изключително придирчиви към качеството на меда. Те веднага разпознават некачествения от качествен продукт. Експеримент показва, че ако капнете малко мед около мравуняк и за секунди мравките го наобиколят, то тогава става въпрос за качествен, истински продукт.
 • Важно: истинският, качествен и автентичен мед винаги се захаросва от горната, а не от долната си част.
 • При нагряване истинският мед винаги се карамелизира, но без да образува пяна. Точно обратното се получава с фалшификата. От него веднага ще се образува пяна и така ще разпознаете, че това е некачествен продукт.

Най-надеждният метод за разпознаване на истински от фалшив мед се оказва пазаруването от проверен търговец. Нашият съвет е да купувате пчелни продукти директно от производител. Горещо ви препоръчваме натурален пчелен мед от Пчелинъ. Той има страхотен вкус и аромат, а освен това отговаря на всички фундаментални изисквания за качество.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Послени публикации