Малко освежаване или основен ремонт на кухнята? С което и от двете да сте се захванали, ще се наложи да вземете някои важни решения, които съветваме ви предварително да премислите добре. Все пак не искате да сте отделили толкова време, усилия и финанси и накрая да не сте доволни от финалния резултат.

Едно такова важно решение е изборът на кухненска мивка. С практически неизчерпаемите възможности на модели, форми, материали и цветове, как да сте сигурни, че сте направили най-разумния избор? Ето няколко полезни съвета кои са важните критерии при избора на кухненска мивка:

Разберете каква е идеалната мивка за вашия дом

Няма кухненска мивка, която да приляга еднакво добре във всеки дом. Въпреки това, перфектният модел е този, който в най-голяма степен отговаря на вашите нужди и желания. Ако мивката е сред кътчетата в кухнята, които активно се използват, тогава удобство е от значение.

Ако редовно миете съдовете на ръка и имате голямо семейство, тогава практичен вариант са мивки с обемни корита, които ще направят този процес по-лесен. Но колко голяма да е мивката, от друга страна, зависи и от пространството, с което разполагате. Важни въпроси са: Колко е голям шкаф, където предвиждате да влезе мивката и колко ще остане работен плот като свободно пространство, след като наредите кефемашината, тостера, кухненския робот и други разни подобни /тостери, хлебопекарна/, които не предвиждате да влизат и излизат от шкафовете при нужда

Не на последно място, бюджетът, който може да отделите за такава покупка, е още едно от нещата, на които да обърнете внимание. Определете сумата предварително, за да не се окаже, че сте отделили повече отколкото може да си позволите и това ще възпрепятства довършването на ремонта.

Задължителни критерии при избор на мивка

След като сте обмислили внимателно от какво се нуждаете, идва ред да дадете по-конкретни измерения на желанията си, за да откриете бързо най-подходящия модел мивка. Ето и няколко въпроса, на които да отговорите, за да откриете вашата мивка:

  • Какви да бъдат размерите и формата на мивката?

Това е основното, с което да започнете. След като знаете колко често ще я ползвате, изберете оптималния вариант, като естествено съобразите желанията ви относно големината ѝ със свободното пространство, с което разполагате.

Дълбочината е още един от критериите, на които да обърнете внимание. Колкото по-дълбока е, толкова повече съдове ще може да поставите в нея и няма да бъде толкова очевидно, ако мивка прелива от тях.

Формата също е от значение, както за удобството ползване на мивката, така и от гледна точка на пространството, което взема. Вариантите тук са разнообразни – кръгли, квадратни, правоъгълни, двукоритни /колкото и рядко да има пространство за двукоритна мивка, именно тя е дава практичното второ корито, в което можеш да накиснеш зеленчуците преди да ги спретнеш на салата или да белиш там картофи, като си и монтирал може би мелничка за отпадъци, и разни други подобни благинки, които идват от второто коритце.

  • От какъв материал да бъде мивката?

Изборът на материалът, от който е изработена мивката също е важен. От него в голяма степен зависи визията на мивката, нейната издръжливост, податливост на надрасквания, поява на петна и и т.н. Също така, различните видове материали изискват по-малко или повече усилия за почистване и поддръжка – още нещо, което трябва да имате предвид.  Затова съветът ни е да си направете проучване за различните типове материали, техните предимства и недостатъци, а не да съдите единствено по външния им вид.

Имайте предвид, че материалът оказва влияние и върху цената, особено ако разполагате с по-ограничен бюджет.

Отчитайте още цветови възможности, шумопоглъщаемост, срок за изпълнение и доставка, съберете мнения и препоръки за следпродажбено обслужване и други подобни.

Не забравяйте детайлите

Още нещо, което трябва да имате предвид е, че освен самата мивка ще трябва да изберете и някои допълнителни елементи – смесител, кранчета, сифони и др. Не подценявайте правилния избор на  сифони за кухненски мивки, защото те са невидима част, която обаче има съществена роля за правилното отводняване. Неправилно подбран сифон може да е причина за честото запушване, задържане на лоши миризми и други неприятности.Информирайте се мивката дали не се предлага в комплект със сифона.

Ако и вие сте в търсене на нова мивка, не пропускайте да харесате Facebook страницата на Фат, за да следите актуалните им предложения.