спининг риболов

Спининг риболовът е различен вид риболов от този със стръв, който повечето от нас са свикнали да виждат. Това е метод, който използва примамки или фалшива стръв като основен начин за привличане на риба, вместо жива стръв, както е по традиция. 

Макарите се различават от тези на други видове риболов. Спининг риболовът е по-активен начин на риболов и при него има по-малко чакане отколкото при другите видове.

Хвърлянето на примамките е също по-лесно от другите методи. Ако възлите ви са достатъчно сигурни, няма да се притеснявате за примамките, които се случва при риболова със стръв.

Спининг риболовът има много компоненти и изисква да усвоите много информация, за да бъде успешен. Една и съща примамка няма да работи на всяко място. Ако стръвта работи при една риба, едва ли ще е ефективна при някои други видове.

Примамки

Примамките са за многократна употреба и са лесни за замятане. Те все още имат потенциала да уловят най-голямата ви риба досега, така че това определено е изкушаващо. Многото видове примамки при това начинание позволяват риболов на най-различни места, както и увеличен шанс да се ловят повечето видове риба.

Спинъри

Т. нар. спинъри, които се използват за спининг риболов, имат три части. Куката, острието и това, което някои наричат „ръка“.

В единия край е куката, която рядко се движи, докато пътува през водата. Очакванията са, че това е мястото, където рибата ще клъвне най-напред.

На другия край има острие. Това е парче отразяващ метал, което привлича рибата към стръвта. Острието се върти около малък сачмен лагер.

За да ги хвърлите, просто ги прикрепете към „ръката“ и ги хвърлете. Когато ги навиете отново, острието ще се завърти във водата. Внимавайте за растенията под водата, докато навивате.

Помнете, че някои места имат много дълбоки води, които приютяват много риба. Риболовът на тези места обаче може да бъде труден.

По-агресивните риби кълват доста често при тези видове примамки. Има специфичен вид примамка, измислена специално за гмуркане в дълбоки води. Това са т. нар. водолазни примамки.

Местоположения

Реките са чудесно място за хвърляне на фалшиви примамки. По-малките реки са плитки, така че примамките, предназначени да привличат риби на повърхността, са по-добри. Водолазните обикновено няма да имат достатъчно място за работа без подходящо количество стая за гмуркане.

По-големите реки могат да се справят с почти всички видове примамки. По-дълбоките части на реките ще трябва да бъдат проучени с водолазни такива или друг вид примамка за дълбока вода.

Езерата са забавни за риболов и отново е важно тестването на най-подходящите примамки не само за дълбочините, но и за вида риби, които искате да уловите.

Предимства

Като за начало, този метод ви помага да хвърляте по-леки примамки по-далеч. Ако вятърът изобщо е проблем, предимството на този подход става още по-голямо. 

Често пренебрегвано предимство е, че спининг риболовът позволява на примамката ви да потъне по-изправено, без толкова “ефект на махало” от въртящата се макара. 

Ако боравите по-лесно с дясната или с лявата си ръка, това няма значение при спининг риболова и в никакъв случай не е пречка. При въртящите се приспособления това не е проблем, тъй като при повечето въртящи се макари дръжката на макарата може да се сменя между дясната и лявата страна, за да отговаря на вашите нужди. 

При стръвта за захранка няма сменяеми страни с дръжки на макарата – или купувате специален модел за дясна ръка или специален модел за лява ръка и това е, с което разполагате.

Последното голямо предимство е, че можете лесно да регулирате борбата си с големите риби, което, разбира се, също е много важно.

Е, кой не би искал повече успех в риболова?

А най-добрите приспособления за риболов като например макари с преден аванс ще намерите тук: https://e-fishing.bg/spining-vyditsi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Послени публикации