Фразата „съдържанието е кралят“ става все по-популярна.  И с право! Съдържанието е един от най-въздействащите и мощни фактори онлайн, и то не само за алгоритмите на търсещите машини като Google, но и за самите потребители.

Оформлението на интернет съдържание обаче изобщо не е толкова лесно, колкото изглежда. Точно обратното – за създаването и подреждането на качествен набор от съдържание са необходими определени ресурси, време и много работа, покрай превръщането му в уникално такова.

Маркетингът чрез съдържание е процес на създаване на ценно съдържание, което да бъде разпространено из мрежата с цел привличане и ангажиране на потенциални клиенти.
Тези действия са насочени към определена аудитория, като целта на техниката е да подбуди реакция и ангажираност у хората. Така потенциалните клиенти на даден бизнес се превръщат в реални такива, а това генерира приходи на бизнеса.

Всъщност маркетингът чрез съдържание е много повече от просто маркетинг. Той е посланието, което изпращате до аудиторията си. Чрез него оформяте връзка между себе си и своите клиенти, а колко силна и дълга ще бъде тази връзка, зависи единствено от вас. Веднъж изградили устойчива връзка, вие лесно може да спечелите и лоялността на клиентите си.

Съдържание е тясно обвързано и с вашия бранд. Споделянето съдържание и предлагането информация на потребителите от ваша страна ги кара да направят асоциация първо с вас и вашия бранд. Брандът и фирмената идентичност са вашето лице, а съдържанието е тялото, което ви държи стабилни. Авторитетът не идва от голямото име, а това, което стои зад него, и което то предлага.

С помощта на маркетинга чрез съдържание вие показвате колко ви е грижа за своите потребители. А, както знаем, хората много обичат да бъдат ценени и това да им се показва. Със създаване на уникално съдържание вие не само изпъквате пред конкурентите си, но и имате възможност да привлечете повече потенциални клиенти. Ако съдържанието е кралят, то брандът е кралицата и двете са взаимно свързани. Създавайки и поддържайки уникално, увлекателно и полезно съдържание, задачата за постигане на първите места в класациите на Google е напълно реализуема.

Колкото по-добре е оформено съдържанието ви в мрежата, толкова по-утвърдена позиция ще имате и като надежден партньор на пазара.  Едно от най-важните неща, които трябва да се споменат тук, е добавената стойност на съдържанието.

Историите са страхотен инструмент, с който можем да боравим всеки път, щом решим да се закачим за емоциите на потребителите ни. По този начин съдържанието придава качества на неодушевените предмети и ни помага да създадем емоционална ангажираност с нашите клиентите.

Добавената стойност, т.е. историята, която предлагате на вашите клиенти, е причината, поради която те ще предпочитат вас. Покажете им. Разкажете им.  Представете продуктите си по начин, различен от този на конкурентите ви, от общоприетия начин. Бъдете смели и предайте живот на продукта си, покажете душата му чрез съдържанието, което ще предложите на клиентите си.

Маркетингът чрез съдържание предоставя и допълнителни ползи. Той осигуряване още един начин за съдържание в социалните мрежи и допринася за SEO оптимизацията ви. Изграждането на добро съдържание в уебсайта ви е в основата на всяка SEO кампания. Ако нямате съдържание, то тогава няма какво да оптимизирате в уебсайта ви. Маркетингът чрез съдържание и SEO оптимизацията са пряко обвързани, което ги прави основна част от всяка стратегия за дигитален маркетинг.

Съвсем накратко трябва да обясним и че процесът от самото създаване на информацията/съдържанието, което смятаме да представим, специално ориентирано към нишата на вашия бизнес, до предоставянето на тази информация до крайния потребител, следва да се планира внимателно. Специалистите в сферата на content marketing* са тези, които биха могли да анализират пазара и конкурентите ви, биха се ориентирали бързо в нишата и реагирали най-адекватно в пускането на предвиденото съдържание. Ако вярвате в светлото бъдеще на вашия бизнес, започнете да изграждате стратегия за създаването на качествен маркетинг чрез съдържание!