коледни подаръци

Винаги ли се втурвате да купувате коледни подаръци в последния момент? Не и тази година. Ето най-добрите съвети и трикове, с които да премахнете стреса от подаряването и да си оставите място само за празнично веселие.

Стъпка 1: Направете списък

Точно като Дядо Коледа, запишете всички имена на хората, на които искате да подарите нещо тази година. Все още не се притеснявайте за бюджета – просто запишете имената. Помислете за вашето семейство, любими хора, хора, които преди това са ви изненадвали с прекрасни подаръци и вероятно онзи забавен „таен Дядо Коледа“ на работа.

Стъпка 2: Решете бюджета си за всеки човек

След като вече сте подготвили списъка, е време да бъдете реалисти. Погледнете общия си бюджет и го разпределете в списъка – зависи от вас за кого искате да похарчите повече или по-малко пари. Най-добре е да знаете колко бихте искали да похарчите на човек, а не само като цяло, тъй като това ще ви улесни при избора на подаръци. Това ще гарантира също, че няма да останете без бюджет, което много от нас често се изкушават да направят!

Стъпка 3: Планирайте пазаруването си

Съставете план за игра. Решете какви подаръци искате да получите от онлайн магазин и кои подаръци искате да изберете от магазините. Определете ден, в който да отидете до физическите търговски обекти.

Стъпка 4: Бъдете изобретателни

Подаръците, които идват от сърцето, не трябва да струват цяло състояние. А понякога дори не струват нищо. Ако се чувствате изобретателни, защо не създадете нещо със собствените си ръце? От красиви вази до персонализирани чаши или бурканчета – може просто да зарадвате любим човек наистина, без да похарчите и стотинка. Ако не можете да направите сами такъв специален подарък, помислете за персонализирани гривни от кожа и инокс.

Стъпка 5: Украсете

Сега, след като сте закупили (или сте направили) всичките си подаръци, помислете за презентацията. Опаковането на подаръци може да бъде забавно. А ако това начинание не е за вас, попитайте дали магазинът, или онлайн търговецът могат да опаковат подаръците вместо вас – много от тях с удоволствие ще го направят безплатно.

Най-добрият подарък от всички

Ако искате да имате опакован подарък под коледното дърво и не сте намерили точно това, което получателят иска, помислете за нещо емоционално. Основният извод от психологията на изследванията за даване на подаръци е, че ако целта ви е да укрепите връзката си с получателя, трябва да му подарите преживяване.

Проучване от 2016 г. помоли хората да дадат на приятел или „материален“, или „емоционален“ подарък (на стойност 15 долара). Материалните подаръци включват неща като дрехи. Подаръците с преживяване и емоция включват неща като билети за кино. Можете да се досетите кой от двата подаръка е по-предпочитан.

Най-ценният подарък, който можете да дадете на любим човек, всъщност е съвсем прост: качествено време. В проучване от 2002 г., в което участват 117 души, се съобщава за повече щастие от семейни и религиозни преживявания, отколкото от събития, в които фокусът е изразходването на пари и получаването на подаръци.

Така че тази Коледа, вземете си питие, седнете с любимия човек и проведете разговор. Опознайте се! Ако се справите добре, на следващата Коледа и двамата ще знаете точно какъв подарък да си вземете един на друг.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Послени публикации