Още предшествениците на хомо сапиенс се научават да използват инструменти, които през хилядолетията са се усъвършенствали значително, докато достигнат до съвременния вид, в който ги познаваме днес. Макар промяната да е очевидна, те продължават да вършат най-важната си функция – а именно да помагат на хората да се справят по-лесно с редица задачи. 

Не е нужно да сте професионалист, за да имате куфарче с грижливо подбрани инструменти вкъщи. В даден момент на всеки се налага да купи нова мебел, която да сглоби сам, да поправи някакъв уред или да реши да експериментира с “направи си сам” проект. За да сте подготвени за всяка ситуация, имате нужда от полезни ръчни инструменти. В тази статия обобщаваме част от най-важните инструменти, с които е добре да се снабдите час по-скоро. 

Отвертки отвертки, инструменти

Отвертките са добре познат инструмент, който често намира приложение във всяко домакинство, когато става дума за монтаж или демонтаж на различни уреди, мебели и т.н. Затова е необходимо да имате поне една плоска отвертка вкъщи. Още по-добре е, ако се снабдите с цял комплект, който да включва различни размери и типове глави – кръстата, звезда др. Така си гарантирате, че ще имате подходящия вид отвертка под ръка, когато ви потрябва. 

Клещи 

Още един от инструментите, който е препоръчително да имате в дома си, са клещите. Те имат разнообразни функции – рязане, захващане, пресоване, затягане, извиване, затова могат да ви потрябват в редица ситуации. В специализираните магазини ще откриете голямо разнообразие от различни видове клещи – кербовъчни, резачки, загер и др. Ако не се налага да ги използвате често, достатъчно е просто да се снабдите с комбинирани клещи. Поръчайте изгодно тук – https://markita.net/kleshti.html .

Рулетка 

В този списък няма как да не включим и най-популярния и използван инструмент за измерване – рулетката. Тя ще ви помогне във всяка ситуация – от това да измерите колко са пораснали децата, до това да вземете правилните размери за новите мебели. Хубаво е да имате този практичен измервателен уред под ръка. Ако все още не сте се сдобили с рулетка, добавете я в списъка с бъдещи покупки. 

Чук чук, инструменти

Чукът е практичен инструмент, който може да ви послужи за различни цели – да закачите картина на стената, да заковете дъска. Съветваме ви да заложите на компактен и качествен стоманен чук. Още по-удобно е, ако изберете модел с извита форма на главата, за да може лесно и да изваждате пирони. 

Нивелир

Още едно много полезно изобретение, което често може да се наложи да използвате вкъщи, както за измерване на вертикални и хоризонтални оси, така и за да прецените симетрията, когато поставяте тапети, редите плочки, пробивате дупки в стената и т.н. Определено това е инструмент, който осигурява прецизност, затова е важно да заложите на качеството и точността, когато купувате такъв. 

С тези практични уреди във вашите куфарче ще бъдете подготвени за всеки ремонт или обикновена поправка в дома. Ако някой от тях все още липсва във вашата колекция, в онлайн строителен магазин Markita.net ще откриете богата продуктова гама от инструменти, от които да изберете. Не забравяйте да инвестирате в инструменти с качествена изработка, за да сте сигурни, че ще ви служат вярно в продължение на години.