Ако сте почитатели на здравословното хранене и екологично чистите био продукти, обичате свежо изцедените сокове и фрешове, то днес ще ви разкрием едни от тайните на фреша от цвекло. Неговите ползи за организма са толкова много, че едва ли ще можем да изброим всичко, но ще ви споделим това, което наистина ни впечатли.

Подмладяващ ефект

Няма как да не започнем в благоприятното въздействие, което сокът от цвекло оказва върху клетките на тялото ни. В листата на растението (забележете, не в неговите корени) се съдържа голямо количество витамин А, каротеноиди и лаутеин. Трите съставки стимулират активното делене на клетките, поради което кожата ни изглежда по-свежа и млада, а бръчките значително намаляват. Освен това, антиоксидантите, които се съдържат в самото цвекло, предпазват тялото ни от свободните радикали, които от своя страна състаряват кожата. Ако искате да имате свежа, сияйна и млада кожа, комбинирайте този фреш от цвекло с моркови, а резултатът е забележителен!

Подобрява многократно сърдечната функция

Кръвоносните съдове на всеки един от нас имат определена еластичност, която подобрява по-добрата циркулация на кръвта в тялото. Ако тези съдове намалят еластичността си, сърцето се натоварва и уморява дори при ежедневни леки дейности. Точно тук идва прясно изцеденият фреш от цвекло. Редовната консумация на прясно изстискан сок от цвекло може да подобри тази функция на кръвоносните съдове, а също така ни прави по-издръжливи по време на тренировка. Силно се препоръчва при хора в напреднала възраст.

Елиминира акнето

Вече споменахме за подмладяващия ефект на фрешът от цвекло, но освен че прави кожата свежа и сияйна, има и противовъзпалителен ефект. Какво ще рече това? Редовното пиене на фреш от цвекло се бори активно с проблемната кожа, благодарение на витамините, които се съдържат в него. Ако в продължение на две седмици консумирате по чаша прясно изцеден сок от цвекло, ще забележите, че пъпките и акнето изчезват, а зачервените места и петната значително намаляват.

Бори се активно с косопада и цъфналите краища

Цвеклото има повече полезни съставки, отколкото можете да си представите. То е неизчерпаем източник на калий и витамин Ц, които се препоръчват за приемане при увредена, изтощена и склонна към накъсване коса. Ако страдате от косопад, косата ви е суха и изтощена или току що сте и причинили нова манипулация, вместо да приемате хранителни добавки, пийте по една чаша фреш от цвекло всяка сутрин и ще забележите разликата.

Предотвратява косопада и цъфтежите

Цвеклото е чудесен източник на калий и витамин C. Ако искате да предотвратите косопада и накъсването на косата, пийте сок от цвекло всеки ден. Тези вещества ще ви помогнат да запазите структурната цялост на косъма и да поддържате абсорбцията на вещества на фоликула, като по този начин предотвратите косопада и накъсването.

П.П. Ако искате да боядисате косата си, но не искате да използвате химикали, които могат да я увредят, можете да смесите хена със сок от цвекло и ще получите много красив резултат. Можете да използвате само сока от цвекло за по-видимо червеникав нюанс или и двете съставки за по-тъмен кестеняв оттенък.

Въздейства благоприятно при онкологични заболявания

Очаквано или не, цвеклото е едно от най-препоръчваните растения за консумация след химиотерапия. Растението съдържа пигмент наречен бетацианин, на който се дължи и червеният цвят на зеленчука. Този пигмент има силата да унищожи натрупаните токсини в човешкото тяло. Тъй като по време на химиотепария се приемат много силни лекарства, които натрупват токсини, се препоръчват по няколко чашо фреш от цвекло на ден. Медиците препоръчват същото и при сходни заболявания, свързани с белите дробове.