„Да си блогър е адски лесно“ said no one ever!

Има доста особености и специфични методи, свързани с воденето на блог, които правят дейността не толкова лесна и праволинейна, както всички си мислят. Но това е и страхотна причина да разгледаме малко по-задълбочено какво точно означава да си имаш блог в следващите редове.

Блогът е:

Блогът е вашето местенце в Интернет, където споделяте личния си поглед върху… ами, върху всичко. Можете да поддържате блог за кулинария, мода, технологии, музика, филми, наистина всичко. Дори за вашия бизнес.
Обикновено това е пространство, в което споделяте информация, която смятате, че би била полезна, интересна и обогатяваща за потребителите в Интернет.

Като съвет за всеки тепърва, започващ да пише – блогът не е дневник, той е насочен към читателите ни и ако искаме да сме четени, трябва да пишем И за хората.

Има два основни типа блог – личен и корпоративен.

Личният блог от своя страна се разделя на два вида. Единият е насочен към автора си и поставя него на първо място. В блога авторът говори за своите интереси, споделя случки и мисли от живота си, без да взима под особено внимание количеството на читателите си, защото набляга на качеството им. Разбира се, това не означава, че не пише И за хората. Това, което се има предвид, е, че авторът на блога пише своите текстове не защото просто иска да се присъедини към блог общността, а защото има какво да каже.

Вторият вариант на личния блог е място, което се използва като
допълнителен доход. Това става, когато пишете на обществено любопитни теми, рекламирате статиите си и създавате последователи. Тогава съдържанието ви е ключово. Тук фокусът е другаде – целта е да бъдете четени от голям брой потребители.
Важно е да знаете, че независимо към кой от двата типа се вписва вашият блог, постовете ви задължително се нуждаят от прибавена стойност. Трябва да става ясно защо сте поставили тази информация в Интернет, иначе няма да има смисъл от нея и никога няма да се различите от морето от предлагане. Подсигурете се, че читателят има какво да вземе от текста ви.


Корпоративният блог накратко е личен блог на бизнеса ви.

Обаче той е и много повече от това. Блогът е „мостът“ между вашата компания и потребителите, а едновременно с това спомага за по-доброто представяне на вашия уебсайт в онлайн търсачките. Качественият блог прави вашия бизнес още по-успешен. Така вие не само достигате до повече хора, но имате възможност да представите компанията си в най-добрата светлина. Корпоративният блог работи за доброто име и визия на фирмата ви. Тук има няколко неписани правила, които трябва да спазвате:

Трябва да предоставя информация, която е полезна и интерактивна за потребителите. Безкрайните параграфи с текст, пълен с ненужна и повтаряща се информация, няма да ви помогнат. Информирането също невинаги трябва да е ограничено само до вашия бранд. Говорете и за вашата индустрия (ниша) и ще спечелите репутация като експерт в нея – експерт, в чиито думи клиентите биха се вслушали.

Блогът ви ще ви донесе увеличен трафик, засилени позиции на вашия бранд и допълнителни възможности за детайлно представяне на вашата дейност.

Има множество платформи, които позволяват създаването на собствен блог. Най-популярната сред тях и абсолютен лидер за целта е WordPress.

Малко повече за WordPress

Около 60% от всички уебсайтове в мрежата са базирани на WordPress, което я прави и най-предпочитаната CMS система в света. Част от нейните предимства:

  • Безплатна е;
  • WordPress е система с отворен код, което означава, че кодът е достъпен за разглеждане и изграждане на добавки за разширяване на функционалностите;
  • Разнообразие от плъгини (разширения) и уиджети, които ви позволяват да персонализирате и изградите уебсайта си точно по начина, по който желаете;
  • Тя е изключително благоприятна за SEO.

Нека обобщим: с какъвто и вид блог да се захванете, ако не вложите частица от себе си, не проявите търпение, трудолюбивост и внимание към детайлите, няма да успете да вземете и дадете нищо на уеб пространството. А то може да ви предложи наистина много. Личният блог ще разшири мирогледа ви, ще ви помогне да се усъвършенствате, да получите нови умения, да се запознаете със себеподобни и още много. Корпоративният блог ще ви от полза при развитието на бизнеса ви и запознаването му със света, при изграждане на устойчив и положителен бранд, при справянето ви с конкуренцията и подобряване на контакта ви с онлайн потребителите.

Изработването на личен/корпоративен блог не е толкова сложно. Ако решите обаче да заложите на професионалното излъчване още от първия миг, обърнете се към професионалисти – заложете на реномирана дигитална маркетинг агенция.

За вас остава само да решите каква ще бъде вашата роля в уеб пространството и да запретнете ръкави.