Всички сме чували, че използването на слънцезащита е важно. Обикновено сме свикнали да купуваме такива продукти, когато стане време за почивка и ни се иска да придобием онзи красив златен загар, като от рекламите, които виждаме. Само че редовното нанасяне на слънцезащита е важно не само в седмицата, когато прекарвате ваканцията си на морето, но и във всеки друг ден.

Защо е нужно да използваме слънцезащитни продукти и как да ги нанасяме правилно, така че да се възползваме максимално от техния ефект? Отговорите на тези въпроси ще разгледаме в следващите редове.

Предпазва ви от слънчеви изгаряния

Почти на всеки се е случвало да прекара някой летен ден навън или пък случайно да заспи на шезлонга, без да е използвал слънцезащитни средства. Червената болезнена кожа, изгоряла от слънцето, е неприятният резултат, който обикновено се получава в такива случаи. Проблемите не спират до тук, но също така може да ви се наложи да се справяте с неприятности като поява на мехури, трудност да спите върху засегнатото място, а след това белеща се кожа и неравномерен тен.

Основното предназначение на слънцезащитните продукти е именно да предпазват кожата ви от силните слънчеви лъчи, затова е важно да бъдете редовни в нанасянето ѝ.

Помага да запазите кожата си млада

Има много причини кожата ни да губи младежкия си вид с годините – хормони, начин на живот, неправилна грижа и т.н. Не бива да забравяме обаче, че факторите на околната среда също оказват влияние. UV лъчите на слънцето са главният виновник за т.нар. фотостареене. Ако не се грижим кожата ни да бъде защитена от слънчевите лъчи, то е много вероятно тя по-бързо да изгуби своята жизненост и еластичност, да се появяват пигментни петна, фини линии и бръчки. Това е още една от причините, поради които е важно да използват подходящи слънцепредпазни продукти.

Намалява риска от рак на кожата

Продължителното излагане на слънце, без използването на подходяща защита, потенциално може да доведе до появата на сериозни кожни заболявания, като рак на кожата. Това е един от най-често появяващите се видове рак в световен мащаб, затова е важно да вземем мерки и редовно да използваме слънцезащита.

Как да нанасяме слънцезащита правилно?

За да защитите кожата си и да получите предимствата, които слънцезащитата ви осигурява, е нужно да изберете подходящ продукт с SPF, както и да го нанасяте правилно. За чувствителна и много светла кожа е препоръчително да заложите на висок слънцезащитен фактор – поне 50.

Ако искате да получите здравословен тен, тогава може да заложите на спрей масла от Sun Like, които съдържат защитни UVA и UVB филтри и едновременно с това са обогатени с бета каротен и витамини. Така лесно ще получите изкусителен, но и здравословен бронзов загар.

Що се отнася до правилното нанасяне, съветваме ви винаги да следвате инструкциите за употреба, описани на опаковката на избрания от вас слънцезащитен продукт. Така ще знаете какво е правилното количество, което трябва да нанесете, за да получите обещаната защита. Също така, не забравяйте да подновявате продукта, за да удължите действието му през деня.

Вече със сигурност знаете защо слънцезащитните продукти са необходимост в ежедневието и как да ги нанасяте правилно, за да бъде кожата ви млада, здрава и красива ден след ден!