Никога не съм си и мислела, че ще го кажа, но… маратонките излязоха от фитнеса и спортната зала и тихичко стъпиха на пиедестала на модната сцена. Да, всяка уважаваща себе си дама трябва да има поне два вида обувки на висок ток, но този път ще поговорим за триумфа на комфорта, пред изискаността и класата на високите токове.

Колкото и да отричам, маратонките са си “голямата работа” в момента. За тях няма сезон. И тук не става дума за властелинът на света на кецовете – Converse All Star или спортна обувка, която да разчупи елегантния свят, а маратонка, която ще видиш в пълния си блясък във фитнес залата, когато бягаш или игрaеш тенис. Ако трябва да съм точна, маратонките винаги са били част от гардероба ми, но до този момент не им придавах толкова смисъл.
Когато комфортът зае главно място в избора ми на дрехи и обувки, приятелят ми ме дари със страхотен чифт Converse All Star. От тогава се влюбих в тях, започнах да се интересувам от модните тенденции в света на спорта и да си призная… осъзнах, че съм много назад.

Ето какво научих за модните тенденции при маратонките:

Маратонките са за индивидуалисти

Хубавото на маратонките е, че всеки може да ги съчетае по какъвто си иска начин (или поне с това впечатление оставам, макар и да не ми харесват доста от комбинациите. Ах, консервативната аз!) и това да не пречи на това да изглежда добре. Все пак, има няколко основни правила в съчетаването на маратонка и дрехи, които с радост ще споделя с теб:

  • Маратонките трябва да са отличителен елемент, но да не се акцентира върху тях – Всеки знае, че обувките са това, което прави най-силно впечатление на хората отсреща. Но неоновите маратонки някак не подхождат на всеки тип облекло, докато изчистените бели модели, като Adidas Goodyear Driver Vulc могат да се комбинират отлично с дънки, къси панталони и дори… рокли. О, богове! Казах го!
  • Удобството е на първо място – Сигурно Adidas и Converse знаят какво правят, щом в гамата им фигурират онези модели на маратонки с платформа. Но поне за мен са просто платформа с парче плат отгоре. Аз лично предпочитам една маратонка на първо място да е удобна, а чак след това да е красива. Ще ти дам пример – ECCO. Веднъж обуеш ли ECCO – няма връщане!
  • Никакви маратонки на официални срещи – Не вярвах, че ще го напиша, но… ето! Видях дама, която трябваше да бъде представителна, но беше избрала маратонки… с токчета! Това не е редно, ама хич! Маратонките са за неформални поводи, а не за събития, в които се очаква да бъдеш… дама!

Как да си избереш маратонки?

Мъжът ми е меко казано експерт в света на качествената мода. Да, мъж е. Научих много важен урок от него, когато исках да си купя нов чифт маратонки:

„Никога, ама никога не си купувай нещо, което след 2 минути все още ти е леко неудобно. Обувките може и да се поотпускат, но не това е целта. Подскочи 3 пъти, като първия път се приземиш на пръсти, втория път – на цяло стъпало, а третия – на пети. Така ще усетиш най-добре как обувката абсорбира натоварването и ако не те заболи нито веднъж – тези са твоите маратонки.“

До сега този съвет не ме е подвеждал никога. Всички маратонки в гардероба ми са купени на база на това правило и да ти кажа – изключително удобни са. Всичките!

Та.. как да си избереш маратонки?

Преди да заподскачаш като бълхичка из магазина, остави окото ти да се наслади на богатата колекция в магазина. Има доста интересни модели, но стесни избора си до трите най-хващащи твоето око модела.
Обърни се за момент към изделия, които нямат нищо общо с маратонките, разгледай ги, помисли дали нямаш нужда от ново долнище на анцуг, или от каквото ти хрумне на главата, след това се върни на трите набелязани модела.
Почти съм сигурна, че единия от тях отпада. Не се колебай и за миг да изхвърлиш някой от моделите от твоя ТОП 3 списък.
Сега започва скачането. Ако искаш да заобиколиш правилото, можеш да пробваш да удариш крака си в пода в по-горе споменатите положения. Резултатът няма да е същия, но поне ще имаш някаква основа.

„Но как да си харесам маратонките????“

Лесно. Ако всички характеристики са еднакви, освен цената – избери по-евтиния! Ако и цената е еднаква – обуй по една обувка от модел и се виж на огледалото.
Не забравяй да платиш на касата и да благодариш на хората, които работят в магазина. Подскачането със сигурност им е направило деня една идея по-добър.

Предложенията на STYLES Fever за избор на маратонки:

Converse All Star:

Всички сме ги виждали, всички сме се възхищавали тихо, или пък явно на главния виновник за навлизането на кецовете в сферата на модата. Сравнително леки, много удобни и най-важното – изключително здрави кецове, които имат и един бонус: Подхождат на почти всички видове облекло, което можеш да изнамериш в гардероба си. Основните им цветове са черно, червено и зелено, но напоследък цветовата гама, както и десените са станали значително повече. Ако има недостатък, който мога да изтъкна е това, че обуването и събуването им си е истински ритуал. Ако бързаш, определено трябва да вземеш под внимание времето за обуване на един Converse. Можеш да закупиш модела на снимката OТ ТУК.

Adidas Originals:

Преди време видях едно момче, което имаше черни маратонки, на които беше махнал връзките и беше изкарал езиците над панталоните си. Тогава си мислех, че това момче не разбира нищо от мода и стил, но след като разбрах историята зад феноменалния успех на маратонките, които направиха Adidas това, което е сега, започнах да се интересувам все повече и повече от този модел, докато един ден мъжа ми не дойде с една торба и ми донесе чифт от тези супер-маратонки.
По здравина не отстъпват на Converse-ите, също са относително леки, а обуването им си е живо удоволствие. Няма как да не ти харесат. Можеш да инвестираш в краката си ОТ ТУК.

Vans Old Skools:

Да си призная, доста завидях на мъжа ми, че през месец си сменя маратонките, защото ги къса. Но след като си взе Vans Old Skools успях да се смиря. Тези маратонки са проектирани от скейтъри, направени за скейтъри, но заради удобството и здравината си бързо излязоха от скейт парковете за да заемат своето заветно място на прекрасен избор. Не се залъгвай, обаче, че ще намериш тези обувки на ниска цена. Скъпички са, но си заслужават всяка стотинка.

Nike Tennis Classic Ultra Leather:

Наистина спират дъха, особено ако заложиш на унищожително бягане с тях. Изумително удобни, като за пръв път почувствах краката си сякаш маратонката е излята около крака ми.

Вдъхновени от британския ракетбол през 80-те, тези маратонки са за всеки, който иска да има удобството на маратонката, без да се притеснява как биха стояли, когато дънките се допрат до тях. Изумителни са! Можеш да си ги купиш ОТ ТУК.

Nike Free 5.0:

Aко трябва да търсим виновник за все по-голямата инвазия на маратонките за тичане, то няма да сгреша ако вдигна пръст и посоча точно този модел. За съжаление все още не съм се докопала до такъв чифт, но смятам да го направя в най-скоро време, защото когато ги тествахме в магазина установих следното: НЯМА ПО-УДОБНИ МАРАТОНКИ НА ЗЕМЯТА!
Подметката е от пяна, която буквално елиминира дребните неравности, които може да има по пътя, докато тичаш или просто вървиш. А лекотата? Едва 160-180 грама! Телефона ми тежи повече от тези обувки, за бога! А най-приятното свойство на тези маратонки е, че се продават в безбройна цветова комбинация, така че да избереш най-добрите маратонки за теб. (Докато пиша статията, смело въздишам по тези на снимката.) Можеш да си ги купиш ОТ ТУК.

Мога да продължавам и до утре да изброявам уникални модели на маратонки, които да ти харесат. Вместо това, обаче, ще ти дам няколко препоръки за това как да се грижиш за маратонките си:

Как да се грижиш за маратонките си?

  • Редовното почистване е ключа към запазването на материите свежи, без захабявания и пропуквания. Ако случайно позволиш на мръсотията да се качи по новите ти маратонки – веднага забърши мястото със суха кърпичка.
  • Забрави за мокрите кърпи и маратонките – не се спогаждат много добре, а и препаратите в кърпичките доста често не правят нищо друго, освен да разредят мърсотията и тя да влезе по-дълбоко.
  • Купи си спрейове, които предпазват материите (особено велур и набук) от влагата. В повечето случаи няма да ти се наложи да използваш маратонките си като плавателни средства, но все пак е удачен избор.
  • Задължитело слагай парчета плат в обувките, които не носиш – деформацията може да доведе до нацепване на кожата, която в повечето случаи е необратима.
  • Доверявай се на изпитаните марки – Разрови се какви препарати използват твоите приятели, както и до какви ефекти водят. Понякога не става само с чиста вода.

Е, след всичко казано до тук, мисля, че е време да потичам, докато времето е все още поносимо за такъв тип неща. А на теб, читателю, пожелавам весели моменти с твоите нови маратонки. Ще се радвам ако са едни от по-горе споменатите.
Ако имаш какво да кажеш по темата – ще се радвам да чуя мнението ти в полето за коментари по-долу!