В днешното доста натоварено и стресирано ежедневие на всеки се е случвало да закъснее поради обясними или необясними за него причини  за среща, училище или дори за работа. Ако имате дългогодишен стаж и поне веднъж не ви се е случвало да закъснеете за работа, значи определено сте голям късметлия. Но мнозина от нас ни е сполетявало неведнъж да закъсмеем с половин час, цял час, а в най-лошия случай … дори няколко часа.

И това е напълно нормално – хора сме, не сме съвършени. Ако обаче питате работодателя си – трябва да сте. Трябва да сте на работното си място 15-20 минути по-рано, дори да няма какво да вършите. Просто да сте там, да отчитате дейност и да създавате фалшиво чувство за принадлежност.

Причините, поради които закъсняваме могат да бъдат различни, но резултатът почти винаги е един и същ – ядосан шеф, наказание, глоби и скапано настроение през целия ден. Как все пак да кажем на шефа си „Не си чух алармата” или „Ходих на луд купон снощи”, когато очаквания отговор от негова страна ще бъде:  „Вече си в черния ми списък”, „Да не се повратя повече” или „Ще ти удържа от заплатата” … Кофти а?

Ето и най-честите причини да се улисате и случайно да закъснеете за работа:

Изморени сте

И нормално, след тежък работен ден, когато се приберете у дома, хапнете порция вкусна вечеря пред любимото си предаване, следващото нещо, което ще искате да направите е да се наспите добре и едва ли ще ви се става от топлото легло в 7:00 ч. сутринта. Това, което най-много искате в този момент е само да имате още час, за да се наспите, макар и да знаете, че той е напълно недостатъчен.

 Батерията ви е паднала или не сте чули алармата си.

На всеки може да се случи да изпадне в подобна ситуация, особено докато спи и очевидно не е чул изключването на телефона си. Така е, понякога сме зависими до голяма степен от тези технологии, но на шефа ни едва ли ще му допадне идеята, че сте закъсняли, защото поради някакви причини сте забравили да си заредите телефона преди лягане.

Купон. 

Една доста често срещана причина да се успите на сутринта след семейно събиране или купон с приятели, когато вечерта е минала толкова яко и забавно, че не сте се усетили кога е станало 04:00 сутринта. Да, случва се. Дано поне купона си е заслужавал, защото работодателя не търпи весели и щастливи хора. Това, че махмурлука е достигнал грандиозни размери въобще не е извинителен фактор. А само да имаше извинителни бележки, че сме махмурлии, а?

Задръстване.

Вечния проблем. И не само в Ню Йорк, но навсякъде.

Обикновено има два пика по време на всеки работен ден – около 07:00 до 08:00 сутринта и след 16:30 до 19:00 ч. вечер, когато по булевардите напрежението ескалира и можете да чуете звука от клаксоните на изнервените шофьори, които бързат да отидат или съответно да се върнат от работа. Е, уважаеми шофьори, всеки бърза, но ако запазите малко самообладание и бъдете по-търпеливи поне ще спестите излишни нерви, които така или иначе само вредят на здравето ви. А ако сте пешеходци – не се дразнете на хората затворени в ламаринено-пластмасови кутийки, които гледат някак си да се отърват от ужаса на пътното платно, от неприятностите на работното място и просто да си почиват 5 минути повече.

Има още хиляди причини, които можем да изброим, но това в общи линии са най-честите оправдания, които използваме, когато ни се случи да закъснеем за работа. И с риск да се повторим ще поясним – никой не е съвършен, затова ще ви дадем няколко полезни съвета как да избегнете подобни неловки ситуации, които могат да ви злепоставят както пред шефа ви, така и пред колегите. За да не се стига до лоши коментари е хубаво да обърнете внимание на по-долните редове. Няма да навредят никому, вервайте ни!

Лягайте по-рано

Да – оказва се непосилна задача, особено сте имали гости преди това, но защо пък не ги поканите в края на работната седмица например? Така няма да се притеснявате, че ще се успите на другия ден. Когато оставяме време на организма ни да се съживи от работните си привички, тялото ще благодари на своя собственик със бодрост, нормализирани нива на хормони и по-ранно ставане. Биологичните часовници на организма ни се настройват относително лесно, така че не би трябвало да представлява трудност да привикнете към ранното лягане. Обикновено, ориентировъчния час за прекрасна почивка от тежкия ден е най-късно 23:30

Организирайте

Пригответе си дрехите, документите и всичко необходимо за нормалното протичане на работния ви ден, преди да си легнете. Така няма да се налага да ставате с поне половин час по-рано, за да изгладите ризата си или да подредите папката с документите за офиса. Отпускайте си поне 45 минути преди времето, в което трябва да напуснете дома си като буферно. Тези ценни минути ще дадат възможност за тоалет, закуска, кафе, преглеждане на електронната поща и социалните мрежи, а може и просто да ги отделите в съзерцаване на спящата блажено половинка в живота.

Настройте си поне 2-3 аларми

Може да звучи банално, но понякога наистина помага. Вярваме, че няма човек на тази планета, който да не е закъснявал, защото в просъница е решил да “дремне за още пет-десет минутки”, с което да опропасти шансовете си за нормално пристигане на работното място. Настройването на поне 2 аларми, всяка през 15 минути е истински спасителен пояс за всички, които просто натискат бутона “Игнорирай” и отново се връщат в царството на блажения сън.

Изберете подходяща мелодия за алармата си

Помага много във всяка ситуация. Повечето от нас не обръщат съществено внимание на начина, по който звъни алармата на телефона си, но това е много важен фактор – не трябва да е прекалено хармонична или прекалено динамична (със сигурност не искате да се успите за работа или да отидете стресирани и със сърдечен пристъп,предизвикан от аларма, нали?). Може би най-правилният избор за мелодия е този, който някое дете би направило, защото децата имат вграден сензор за спокойни сетивни дразнители. Оставете на някое дете да избере звуците, с които се будите и не се тревожете за пропусната аларма. А и техните уши чуват повече (по-голям честотен диапазон и чувствителност), което ще гарантира липсата на събуждане с уплаха от “пустата му аларма!”.

Впрегнете велосипеда

За да избегнете трафика рано сутрин и стига времето да  го позволява, разбира се, използвайте най-бързия начин за придвижване на не много далечни разстояния – велосипеда. Това е може би най-удобното средство за придвижване и избягване на всякакви задръствания по иначе натоварените булеварди. Вече не е смешно, или признак на нисша класа, ако впрегнем велосипеда за една чудесна, събуждаща всички сетива разходка до работа, а не просто “онзи гаден и монотонен позив на рутината. Предимствата са много, най-важните от които са, че е напълно безплатно (освен еднократната инвестиция за велосипед и тук-там някой лев за неговата поддръжка) и изключително здравословно, което е жив дар при начина на живот, който живеем. Винаги носете дрехите, с които се очаква да работите в раница. Непромокаема. Така ще гарантирате, че ще имате сухи дрехи, с които да работите, а и шансовете да се оцапате, когато карате велосипед не са малко.

Направете си кафе

Няма да навлизаме в подробности за чудото на кафето, защото всички знаем как действа то. Аромата на кафе, обаче, ще помогне на сетивата да се събудят, да изглеждате и да се чувствате значително по-бодри. Направете си кафе още със ставането – по този начин ще сте в по-добра форма, по-адекватни, по-организирани и ранното ставане няма да се окаже чак такъв голям проблем. Дори да не го изпиете, самото ухание на терпентите, които се отделят при варенето на едно кафе са достатъчен стимул, за да загреете тялото и мисълта си за успешен ден в офиса.

Тръгвайте по-рано

Изчислете разстоянието до работното си място и най-краткия маршрут до там. Ако все пак е по- далеч от обичайното, тръгвайте по-рано, независимо с какъв транспорт – задръстванията рано сутрин са еднакви както са градските автобуси, така и за леките автомобили. Ето и една практическа рамка на действие:
Ако пътят до работната позиция отнема 15 минути с транспорт, то тръгването ни трябва да е поне 1,5 пъти по-рано. В този случай 22,5 минути. Естествено, не очакваме да засичате с хронометър стъпките си, за това приемаме ориентира на 25-тата минута. С този ход не само ще имаме възможност да реагираме в ситуация на задръстване (да избегнем натоварените участъци, да се обадим на шефа и да му обясним човешки, че все пак сме тръгнали,но “това гадно задръстване ще бъде причината за закъснението, а не успиването!” . 10 минути повече са напълно достатъчни да се заредим с енергия, като си пуснем любимите парчета, докато чакаме да се освободи най-дясната лента на отбивката към обиколния маршрут. От кога не сте слушали “Айрън Мейдън”, докато отивате към работа?

Бонус: Използвайте органайзър

Помните ли онези тефтери с написани на тях часове в лявата част на листите? Това е органайзър. Но по-лесно е да си го създадете сами, в къщи, с няколко разноцветни стикерчета. Определете цветовете за всяка група и на тях си изнесете действията, които трябва да направите сутрин. Например:
Лавандуловите са 7:00-8:00 – ставане, тоалет, 4×20 лицеви опори;
Жълтите са 8:00-9:00 – душ, закуска, социални мрежи и e-mail;
Зелените са 9:00 – до часа на тръгване – финални приготовления;
По този начин ще знаете какво точно и кога точно трябва да направите, за да бъдете в рамките на допустимото, а и няма да забравите да направите нещо от списъка, който сте направили. С течение на времето (най-често след втората седмица) дори няма да забелязвате тези листчета. Ще придобиете навика да правите всички задължения рутинно, ще се научите как да спестявате по някоя минута от всяко действие, която пък може да вложите където решите. А ако случайно успеете да закъснеете за работа и след тези наставления, то премислете отново рамките на ставане и тръгване.

И не забравяйте, обадете се, че ще закъснеете. Не чакайте някой да ви потърси и да ви попита с нежен и спокоен глас: “Ти ще закъснееш, нали? Не, аз само да проверя, все пак да знам. Добре, оправи си се, не бързай, и ела на работа.” Ако все пак се случи – напишете в коментарите кой е шефа ви и къде се подават автобиографии!