Всеки навик или рутина променя живота ти, независимо дали го усещаш или не. Има някои добри привички, които ти носят само радост и добри емоции, както и някои лоши, които ти носят умора, нещастие и проблеми. Както и да го погледнем, обаче именно те поставят началото на всеки един ден, което определя качеството на целия ти живот.

Имах огромната чест да вникна дълбоко в привичките, които ме правят човек и да елиминирам доста от вредните навици, които по някакъв начин спъваха моето развитие. Постарах се да събера един красив списък, който със сигурност ще ти помогне да създадеш много по-добро изживяване за себе си през новата година.

Полезни навици сутрин:

#1. Изтъргвай езика си

Това е навик, от който няма да искаш да се откажеш. Тази привичка ти помага да се избавиш от лошия дъх, който те съпътства рано сутрин и помага на процеса на подмладяване или по-точно казано – забавя стареенето. Този навик действа и като един чудесен преход от състоянието на сън към будност. С “чист“ език по-добре ще усещаш храната, която приемаш сутрин, а тънкия слой, който ще отстраниш от повърхността на езика ти, ще помогне да не вкарваш слузта в организма си и да съхраниш баланса на чревната флора, който така или иначе е труден за поддържане.

#2. Направи 100 подскока върху леглото или на пода

Мини батут сутрин – едва ли има по-добро занимание от това за кръвообращението ти и за действието на малката неуморна машинка, загнездена дълбоко в гръдния ти кош. Упражненията рано сутрин оказват влияние върху нивото на кортизолът – хормона на стреса, като го понижава до напълно приемливи граници. Лекото подскачане е напълно достатъчно – то стимулира движението на лимфния дренаж и помага на работата на щитовидната жлеза, която пък е може би една от най-важните части на всяко тяло.

Подскоците са толкова лесни, че може да повториш подскоците през деня поне няколко пъти, дори всеки път, когато почувстваш, че имаш нужда. Това помага да снемеш напрежението, вместо да прибягваш до енергийни напитки или кофеин.

Ще забележиш, че тялото ти ще се чувства много добре, ще се ускори метаболизма ти и ще ти помогне да отслабнеш. В началото на годината няма по-важна тема, нали?

#3. Усмихвай се пред огледалото в продължение на 30 секунди

Колкото и смешно и детинско да звучи и да изглежда, според психолозите е един безплатен и напълно достъпен начин да повишиш самочувствието си и общото ти ниво на удовлетвореност от заобикалящия те свят. Когато се виждаш с усмивка в огледалото, това ще се отрази обратно върху теб – точно както ако светнеш с фенерче в огледалото.

Увери се, че това е усмивката, която искаш да подариш на света и на най-любимите ти хора. Ще останеш в състояние на истинска изненада колко позитивно настройва това упражнение. Може дори да добавиш и окуражителни думи, които действат като мантра.

Много от най-големите комедианти и учители по ораторство съветват не просто да се усмихваш, защото това е задължение, а да вплетеш усмивката с някое занимание. Аз лично обичам да се усмихвам, когато приготвям прическата си за деня. Отнема ми точно около 30 секунди, а и върша нещо полезно

#4. Напиши трите задачи за деня, които са ти най-важни

Ако имаш динамичен ден и забързан ритъм на живот, много вероятно е някои неща да се изплъзнат от погледа ти и просто да ги пропуснеш. За да не се случи това, напиши си ги в тефтер, нагласи си дори и аларма, за да ти напомня, че трябва да ги изпълниш. Представи си неловкостта, с която трябва да се справиш, ако забравиш да купиш чудесна бутилка качествено вино за романтичната вечеря, която от една седмица планираш. На мен ми се е случвало. Кофти е.

Нека задачите да бъдат три – нито повече, нито по-малко. Ако се форсираш, това ще те разколебае и ще те извади от ритъм. Ако пък решиш да минеш метър и сложиш прекалено малко приоритети, това може да доведе до огромна ленивост и скука. Все пак, експериментирай с числата и разбери колко точно задачи можеш да поемеш без да губиш от качеството на работата ти.

След като изясних четирите бързи и лесни навика, които да вградиш в рутината си, нека да ти споделя, че монетата има и обратна страна, а именно четири от най-гадните привички, които просто да премахнеш.

Навици, от които е добре да се откажеш:

#1. Не гледай новини сутрин.

Никакви новини, ясно? Добре е да си в крак с новините, но не допускай негативните вибрации, с които те заливат медиите (напълно нарочно от тяхна страна) да създават в теб чувство на тревога и да създават условия за стрес. Кортизола не е от най-добрите ти помощници, наистина. А и не се притеснявай – така или иначе до обяд най-голямата новина ще се знае от всички и няма как да не „долети“ до теб.

#2. Богатата закуска

Да, знам. Много хора ти казват, че това е най-доброто ядене за деня, но това не означава да се запасиш за седмица напред само за 30 минути. Сутрин е добре да щадиш храносмилателния си тракт, защото по това време на деня той е по-муден и задължително ще те доведе до стомашни проблеми, а и до загуба на пари.

Закуската трябва да бъде лека, но хранителна, за да те засити до обяд и да ти осигури хранителните вещества, които ще ти помогнат да се чувстваш добре. Аз не закусвах, но успях да включа една много бърза и лесна закуска, която да ми подсигури хранителните вещества, необходими за правилната работа на стомаха ми до обяд. Ето я и нея:

4 яйца
Кофичка кисело мляко
Препечена филийка с масло
Мед

Яйцата сварявам, докато препичам филийката. Изсипвам кофичката в паничка и слагам две супени лъжици мед. Намазвам филийката с масло и хапвам. Това ми гарантира, че ще получа необходимите количества белтъчини, въглехидрати и мазнини, с които да съм шампион по сутрешно четене на мейли и разговори с вкиснати държавни служители.

#3. Стимуланти

Много от нас са превърнали пиенето на кафе не просто в ритуал, а в истинска абстинентна практика. Аз също обичам кафе рано сутрин, но едва ли мога да се впиша в графата на хората, които инстинктивно посягат към чашата с кафе още преди да започнат деня.

Обикновено ранното кафе е абсолютно безсмислено и е само „патерица“, която има за цел да маскира липсата на сън. Да, не успяваме да се наспим и това ни води до онази почти самоубийствена за още сънения ни организъм мисъл да станем от кревата, да натиснем голямото копче на кафе машината и да отпием глътка горещо кафе.

Стимулантите са нещо добро, докато не почувстваш, че имаш по-голяма нужда от тях. По-добрия вариант да включиш тялото си в работен режим е да направиш редица упражнения. Спринтът е по-добър от кафето, гарантирам го!

#4. Успиване

Много успешни навици се формират с постоянството. Но всеки един добър навик крие в себе си една загатната искрица на провал, която просто чака своя момент, за да развали всичко, което вече е създадено. Ако през почивните дни използваш моментите, в които не ти се налага да ставаш в 6 сутринта, за да се наспиш и да получиш това, от което имаш нужда през седмицата, то знай, че това е най-бързият път към разрушаване на това, което вече имаш като постижение.

Остани на своя път и през уикенда, за да запазиш това, което имаш като изграден навик през седмицата. Не си мисли, че 3 часа повече сън за два дни ще успеят да наваксат редовното недоспиване. По-добре е да се научиш да заспиваш по-рано и да получаваш поне 6 часа сън на ден, отколкото да стресираш организма си до такава степен, че това да се отразява и на външния ти вид. Количеството стресови хормони при успиване за работа е равно на това, което хората изпитват при катастрофа. Представи си да катастрофираш поне веднъж месечно. Не е добро действие, нали?

Защо, обаче ти трябва да знаеш всичко това?

Защото независимо в коя точка на света се намираш, навиците те правят това, което си. И вместо да очакваш новогодишните ти обещания да са нещото, което с магическа сила ще се случи, искам от теб да хванеш себе си в ръце и да ми покажеш, че всеки ден е Нова година, напредвайки бавно и безпроблемно към твоето ново, по-добро Аз. Всеки ден. Всяка секунда. Напред!