Въпреки пандемията, по-големите тенденции в транспортната индустрия не изчезват. Необходимостта от по-екологични, издръжливи и удобни начини за придвижване ще продължи и ще се потвърди отново, след като кризата с Covid-19 приключи.

Следващите години ще продължат да формират транспортната индустрия. Ето някои от най-интересните тенденции, подбрани от motokarbg.com.

Дистанционната работа влияе на транспорта

Работата от другаде, освен от офиса, става все по-широко разпространена поради смяната на поколенията и установяването на надеждни високоскоростни интернет връзки. В същото време и образованието преминава към онлайн платформи; университетските курсове и дори началните класове вече се преподават по интернет. А пандемията от Covid-19 ускори това развитие.

Дистанционната работа и обучението от разстояние ще засягат все повече транспортната индустрия през следващите години. Например продажбите на автомобили могат да спаднат и трафикът да намалее, благодарение на намаляващия брой на пътуващите. Също така, услугите за обществен транспорт могат да усетят спад в търсенето.

Пътуване с висока скорост

В момента се разработват разнообразни високоскоростни влакове и други транспортни средства, така че да се осигури безпрецедентна скорост на пътуване. Например, Hyperloop бързо набира сила с целта за лесно кръстосване на целия свят.

По-бързите възможности за пътуване ще направят революция в начина, по който хората пътуват между градовете. Това пък ще се отрази на пазарите на недвижими имоти и цените на жилищата по маршрута. Може да възникнат големи икономически зони, включващи градове, свързани чрез бързи транспортни решения.

Използвайки капацитета на своята ултра високоскоростна система, Hyperloop ще може да доставя високоприоритетни и критични за времето стоки като медицински консумативи и храни, които са изключително важни по време на кризи и бедствия.

Революция на MaaS

Мобилността като услуга (MaaS) е концепцията за персонализирана услуга за транспорт при поискване. Въпреки че е повлияна негативно от пандемията с услуги, които все още са в зародиш, тя ще има по-ярка перспектива в дългосрочен план да отговори на нуждите на алтернативни мултимодални форми на транспортни мрежи.

MaaS Global например е финландска компания, водеща към ефективните услуги на MaaS, като предоставя приложения, които съчетават обществен и частен транспорт. Техните бизнес модели на MaaS софтуер се различават от Uber, тъй като не управляват транспортна инфраструктура, а обобщават данни и сделки за услуги със съществуващите оператори. Това прави много по-вероятно градовете и държавите да разрешат навлизането им на местните пазари, тъй като те могат да увеличат ефективността на съществуващия бизнес.

В бъдеще приложенията на MaaS могат да предлагат информация в реално време, например за нива на пренаселеност и дори честота на почистване на обществения транспорт, за да се оценят по-добре времето за пътуване и рисковете, свързани с него.

Проблемите на туризма и бизнес пътуванията

Туризмът и бизнес пътуванията страдат значително поради световните карантини и ограничения. Проблемите може да не приключат, след като блокировките приключат. Икономическите проблеми, нарастващите цени на самолетните билети, страховете от инфекция, нарастващата популярност на вътрешните пътувания и отдалечената работа могат да допринесат за дълбока и дълготрайна криза в туристическата индустрия.

Новите навици, придобити по време на карантината, като социално дистанциране, както и страховете, които ще останат, могат да окажат трайно влияние върху начина, по който пътуваме по време на ваканции. Освен това големите събития, конференции и концерти може в бъдеще да събират по-малък брой посетители. Деловите пътувания също вероятно ще намалеят, благодарение на възможностите за дистанционна работа, усвоени по време на пандемията.

Като цяло изглежда, че пандемията може да тласне света към зелени инвестиции, тъй като правителствата се намесват, за да спасят икономиките. Очевидно това ще промени и начина, по който се придвижваме.