Бюджетът ви е ограничен, а вие искате високотехнологичен телефон. Влизате в сайт за употребявани телефони и виждате много оферти на добри цени. Някой ще каже, че купуването на нов смартфон е рулетка, други сделка. Днес ще ви кажем на какво да обърнете внимание при закупуване на употребяван телефон.

Избор на модел

Преди да купите използван смартфон, вземете решение за модел  изберете 1-3 модела, които харесвате. След това прочетете рецензии с акцент върху недостатъците на модела, кое най-често се разваля.

Използвайте правилото „+2 поколение“, за да купите флагман на най-ниската цена. Цената намалява възможно най-много на смартфон, ако 2 от неговите „последователи“ вече са продадени. Например: LG G3 ще бъде по-евтин, когато излезе LG G5, Samsung S5.

След това решете от къде ще си купите телефон. Няма да е излишно да обърнете внимание на рейтинга на продавача и броя на продадените стоки. Чуждестранните платформи за закупуване на използвани смартфони са 100% рулетка.

Какво да проверите

Уговорете си среща. Най-добре се срещнете следобед, за да можете да разгледате добре телефона. Веднага информирайте продавача за всички описани по-долу проверки, това ще премахне определен процент от нечестните хора.

Не забравяйте да вземете със себе си:

  • MicroSD карта с обикновени снимки и няколко mp3-а.
  • Слушалки.
  • SIM карта с необходимия формат (nano, microsim, sim).
  • Скоба за хартия – за лесно отваряне на слота за SIM карта.
  • Powerbank или преносимо зарядно устройство и MicroUSB кабел, за да проверите дали смартфонът се зарежда.

Визуално проверете за пукнатини и чипове на екрана и калъфа на телефона. След това отворете задния капак и проверете индикатора за влага. Това е специален стикер, който става червен, когато влагата попадне върху него. Много смартфони го имат. Ако е бял, това означава, че влагата не е попаднала в телефона.

Обърнете внимание на батерията, ако тя не е оригинална, това е причина да сте внимателни.

След това поставете microSD карта и SIM карта.

Включете телефона и отидете в „Галерия“. Пуснете всички свои снимки под ред ред. Преглеждайки монофонични снимки на екрана (червен, зелен, син фон) лесно можете да намерите счупени пиксели на екрана. Те не влияят на скоростта на работа, но може да са причина за отстъпка.

Стартирайте всяка мелодия или песен от вашата microSD карта в настройките на вашия телефон. Слушайте високоговорителя на телефона си на максимална сила. След това поставете слушалките, има ли звук там.

Отворете приложението или браузъра за вземане на бележки, където клавиатурата е напълно разкрита и напишете текст. Така можете да проверите за мъртви петна на сензорния екран.

Когато поставите вашата SIM карта, е хубаво да се обадите на приятел и да попитате как чува, оценете качеството на комуникацията.

Не забравяйте да проверите камерата на телефона, направете няколко снимки, опитайте да запишете видео. Всичко трябва да функционира безпроблемно.

Някои смартфони вече имат вградено приложение за тестване на телефонните функции – т. нар. „Фабричен тест“. Например, като напишете * # 0 * # в Samsung, можете да стигнете до менюто за потвърждение на смартфона. Преди да купите, потърсете в Google фабричния тестов код на вашия телефон. За популярния Nexus 5 – той е така: * # * # 4636 # * # *

Много полезна програма (за Android) в този смисъл е Phone INFO Samsung (изтегляне) – тя ви позволява да получавате информация кога е произведен смартфонът, колко пъти са били свързани слушалките, колко пъти е бил зареден и много други. За съжаление, това е само за Samsung.

IPhone има своите особености. Функция като Find iPhone ви позволява дистанционно да заключвате и изтривате данни. Проверете дали той е изключен в присъствието на продавача – „Настройки – iCloud – Намерете iPhone“. Ако той откаже, има възможност телефонът да е откраднат.

Купуването на използван смартфон винаги е лотария, но ще увеличите шансовете си за успех, ако използвате тези съвети, когато се срещате с непроверени продавачи. Затова пък в izotcomputers можете да си изберете качествен телефон втора употреба на изгодна цена, както и да получите много ценни съвети.