Ние категорично се противопоставяме на популярното мнение, че чай се пие само когато е студено и когато имаме нужда да подобрим здравословното си състояние. Чаят е актуален, важен и подходящ за всяко време от годината и различните начини, по които указва положително влияние върху тялото и организма ни, доказват това.

В тази статия ще ви разкажем малко повече за част от многобройните ползи на тази напитка. За да се насладите оптимално на статията, препоръчваме преди това да си приготвите чаша билков чай (например), защото един текст се възприема още по-добре на фона на уханието и вкуса, идващи от топлата чаша. Освен това проучванията показват, че съставките на течността в тази малка чаша могат наистина да направят чудеса за вашето здраве. Вижте как:

  1. Чаят може да ви помогне да поддържате теглото си в здравословни рамки и има положително влияние върху ума и съзнанието ви

Някои от чайовете забързват метаболизма ви, а други успокояват тялото ви и му помагат да се „събуди“ и да се зареди с енергия. Чай от лайка, шипка, невен, липа и други билки успокоява ума ви, прави ви по-фокусирани и ви подготвя за различни дейности, а зелените и градинските чайове забързват метаболизма ви и ви помагат да поддържате теглото си в здравословните границите за вас самите.

  1. Зеленият чай може да подобри зрението ви

Очите ни, като всяка друга част от тялото ни, са податливи на оксидативен стрес, което от своя страна ги прави по-предразположени към различни заболявания. Ако добавите обаче зелен чай в ежедневния си прием на вещества, компонентите в чая ще повлияят положително на тъканите на очите, особено тъканта, свързана с ретината. Така не само ще се наслаждавате на хубавия вкус, но и ще пазите очите си и ще подобрявате здравословното си състояние.

  1. Белият чай ще ви подмлади (или поне помогне да изглеждате по-млади)

Белият чай има голямо наличие на полифеноли, което означава, че е наистина полезен за тялото ни! Екстрактът от бял чай потиска образуването на бръчки чрез укрепване на колагена в кожата ни. Белият чай също влияе положително на нашите стави и заради това ни кара не само да изглеждаме, но и да се чувстваме по-млади.

  1. Черният чай ще ви помогне да намалите нивото на стрес

Стресирани сте? Чаша черен чай може да е точно от това, от което се нуждаете. Черният чай действително помага за намаляване на нивата на стресовите хормони. Чаят има и още едно предимство, свързано със стреса: той влияе на кръвното налягане. Както и стресът, така и кръвното налягане се увеличават, излагайки ни на риск от инфаркт или инсулт. Изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, показва, че след шест месеца често приемане на черен чай, кръвното налягане на участниците се е понижило значително и се задържа в здравословни норми.

  1. Чаят се бори с диабета

Чаят може да ви помогне в борбата с диабета. Изследване, направено през 2010 година, което разглежда ефекта на кофеина в чая, установява, че наличието му и съчетанието му с другите съставки на чая намаля риска от заболяването.

  1. Чаят ще направи сърцето ви по-здраво

Установено е, че зеленият чай спомага за подобряване на ендотелната функция доста бързо след консумация. Според същото проучване обаче трябва да пропуснете подслаждането на чая си с мляко. Това е така, защото казеините в млякото могат да намалят кардиопротективните ползи, които получавате от самия чай.

И вие ли сте толкова големи почитатели на магическата напитка? Споделете с нас вашите предпочитания или други полезни приложения на чая, които знаете. 🙂