Винената дегустация има славата на доста сложен процес, със специални ритуали, които да се следват. Също така много смятат, че е достъпно само за експерти. Това далеч не е вярно. Дегустацията на вино е една перфектна възможност за романтично събитие за вас и вашият партньор или пък е подходяща възможност да впечатлите своите бизнес колеги. Например от хотел Шато Копса са направили ексклузивни оферти за дегустация на различни сортове и реколти, които са достъпни за всеки, независимо дали имат предварителен опит със винените дегустации на достъпни цени.

Ако все пак смятате, че трябва да сте малко по-добрe подготвени за едно такова събитие, то в тази статия ще ви помогнем да разберете тайните на дегустациите.

Дегустацията е нещо повече

Първото нещо, което трябва да разберете е, че има голяма разлика между дегустацията и обикновено пиене на вино. При дегустацията, вашата цел е да разберете колкото се може за виното, което пиете, както и за пътят на продукта от лозята до бутилката. Най-голямата грешка, която много начинаещи правят е, че забравят присъствието на другите хора около тях. Не забравяйте, че дори и най-скъпите вина в света са направени за да бъдат насладени в компания, с приятели и роднини. Полезна стъпка за начинаещите е да се опитат да опишат вкуса на хората около тях. Тук няма нужда от притеснение, понеже при винените дегустации няма правилен или грешен вкус, всичко опира до вас и вашето персонално мнение за дадена реколта.

Woman holding a glass of wine, preparing to test itКак се извършва дегустация?

Визия

Първата стъпка, която трябва да направите когато ви поднесат вино за дегустация е да се вгледате добре във чашата, т.нар. опитване на виното с очите. Наклонете малко чашата към вас и се вгледайте във виното. Вашата цел е да разберете повече за гъстотата и възрастта на виното. Младото мерло, например се очаква да бъде тъмно и гъсто, но това зависи от много различни характеристики. Не е нужно да сте експерт, просто направете сравнение между различните вина, които сте опитвали и вината, които ви се поднесат.

Аромат

След като се насладим на виното с очите ни, е ред да опитаме аромата на виното. Това става най-добре когато разклатим чашата, като бъдете особено внимателни да не разлеете пивото върху дрехите си. За да намалите риска от намокряне, дръжте чашата върху масата. След това дръжте устата си леко отворена и вдишайте няколкократно. Опишете аромата на вашата компания и ги попитайте за тяхното мнение. Така дори ако сте пропуснали даден елемент, можете да повторите операцията и да се опитате да го усетите. Истинската тайна на експертите във винените дегустации е проста – те имат огромен опит и са пробвали хиляди различни реколти и сортове.

Същината

Стигаме до най-добрия и интересен момент – самото опитване на виното. Процесът е прост, отпийте глътка и я задръжте. В този момент отворете леко устните и вдишайте въздух. Разходете виното по целия си език и устна кухина и след 5 секунди глътнете или изплюйте в кофа, в зависимост от дегустацията. Особено важен е първият вкус, който почувствате и дали този вкус се е запазил до края. Обикновено виното запазва своя вкус до 5-10 секунди, като колкото по-дълго, толкова по-добро вино е. Най-добрите вина в света могат да запазят своя вкус до минута.

Това е. Нищо страшно. След дегустацията вие имате много по-ясна представа за вкуса и аромата на виното и по-лесно за вас да прецените дали бихте купили това вино за вас и дали бихте го препоръчали на вашите приятели. Запомнете вината, които сте опитвали и защо сте ги харесали или не, това ще ви улесни при следващи дегустации.