За хора, които се занимават професионално със спорт или се интересуват от хранителни добавки, думи като „креатин“, „аминокиселини“ звучат напълно нормално. За другите обаче те най-вероятно звучат ужасяващо, страшно и най-често биват класифицирани в жаргона „химия“.

Затова и ние решихме днес да ви представим какво са хранителните добавки, кои са най-често срещаните от тях и имат ли място в ежедневието ни?

По дефиниция хранителна добавка (или още суплементи) е:

  • Вещества, съдържащи хранителни компоненти, които се добавят към храната ни.

Те се приемат като естествени съставки и се закупуват без предписването им от медицинско лице. Поради това те могат до голяма степен да се нарекат (до голяма степен) безвредни. Разбира се, има и случаи с прояви на странични ефекти, но това най-често се случва, ако приемащият прекали с предназначената му доза (както и с повечето неща – ако прекаляваме и изпадаме в крайности, можем да постигнем негативен ефект).

Обикновено ефектът на хранителните добавки се анонсира като средства, подпомагащи укрепването на организма и намаляващи риска от заболявания, т.е. в най-общия смисъл – начин да останем здрави.

Забележка: Въпреки че те не са лекарства (или химия), както установихме, все пак е възможно да взаимодействат отрицателно с някои медикаменти (ако приемате такива). Затова, ако лекарят ви ви издаде рецепта за бъдещо приемане на дадено лекарство, задължително го уведомете, че приемате и суплементи. Имайте предвид също, че те не се препоръчват като заместители на здравословното и разнообразно хранене – затова и се наричат ДОБАВКИ.

Интересът към добавките е свързан с желанието на хората да поемат отговорност за своето здраве и по-добър начин на живот. Те се препоръчват най-често за спортисти, вегетарианци, хора със здравословни проблеми, хора с недостиг на витамини и минерали в тялото си и възрастни хора, чийто организъм вече не може да усвоява всички необходими му съставки.

Суплементите могат да работят по три начина:

  1. Като предпазват или регулират недостига на хранителни вещества;
  2. Като осигуряват оптимални нива на хранителните вещества нужни за по-добро от нормалното функциониране на клетките;
  3. Като подпомагат клетките с вещество, от което те не се нуждаят, но променят функциите им, по начин подобен на този от употребата на лекарство.

Кои са най-често срещаните от тях:

  1. Креатин

Креатинът е най-ефективната и предпочитана добавка за трениращите. Той има изключително силно положително влияние върху тялото ни – увеличава нивата на фосфокреатин, което повлиява на енергийния метаболизъм, повишава силата на мускулите, забавя умората и подпомага за възстановяването след тренировка, помага за протеиновия синтез, предпазва тъканите от травми, увеличава концетрацията и забавя процесите на стареене. Той е напълно безопасен за човешкото тяло, като единственият му страничен ефект е наддаването на тегло.

  1. Протеин

Протеинът е един от най-важните микроелементи, които може (и трябва да приемате). Както знаете, белтъчините са жизненоважни за човека (особено аминокиселини, които са изграждащите елементи на белтъчините). Добавките от белтъчините, наречени протеини, са необходими на всеки, които не може да си набави необходимото количество белтъчини за тялото си чрез храната. За хората, които се занимават професионално със спорт и фитнес, те са от изключителна важност – те помагат за по-бързото възстановяване след тежки тренировки и внасят в организма необходимата суровина за изграждане на мускулите.

  1. Витамини и минерали

Колкото многообразни са различните витамини и минерали, толкова многобройни са и техните позитиви върху тялото и съзнанието ни.

Витамин D (или слънчевият витамин), например, стимулира калциевата обмяна, прави зъбите и костите ни по-здрави, подпомага за регулирането на кръвното налягане и секрецията на инсулин, увеличава енергията и оптимизира имунитета ни. Недостатъчната му наличност в тялото ни може да доведе до остеопороза, ракови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и други.

Витамин A е важен за нашето зрение, а цинкът се включва в над 300 ензимни реакции на тялото ни. Хромът помага на инсулина при обработката на въглехидрати, увеличава и нашата енергия, помага и с изгарянето на мазнините и изграждането на мускулна маса.

  1. Верижно-разклонените аминокиселини BCAA

Аминокиселините са основните градивни елементи на белтъчините, а аминокиселините с разклонена верига най-често се състоят от левцин, изолевцин и валин. Те са есенциални и незаменини аминокиселини – не могат да бъдат синтезирани самостоятелно от организма ни, а трябва да бъдат получени чрез храна и добавки.

хранителни добавки

Грижете се за себе си и тялото си и винаги внимавайте. Надяваме се статията ви е била полезна!