Със сигурност ви е известно, че напоследък таханите набират огромна популярност. Но те определено са си заслужили това. Тази популярност доведе до създаването на различни компании, ориентирани в представянето им на клиентите – например Тахани Tahini, която осигурява отлично многообразие. Но защо всъщност е всичко това? Какво прави таханите толкова популярни? Е, много неща. Първо, нека разберем какво представляват тези продукти.

Какво е таханът?

Те са специални пасти, които биват произведени чрез процес на смилане на печени или сурови семена и ядки, като се произвеждат както от само един вид ядка – например фъстък – така и от няколко видове съставки – например ленено семе в комбинация със сусам.
Всеизвестна е любимата на множество хора тахан халва. Но тя далеч не е всичко, което таханите могат да ни предложат. Също така има и много различни други приложения в кулинарния свят. Таханът може да се използва в хумус, дипове, сосове или десерти.
Разновидностите определено са огромен плюс. Да, широко разпространен е класическият сусамов тахан, но съществуват също тахани от лешници, орехи, слънчогледи, бадеми, фъстъци и много други. Всичко това означава, че можете да намерите продукт, който напълно ще пасне на вкусовите ви предпочитания.

Здравословни ползи от тахана

Таханът е и отличен начин да си набавите част от необходимите протеини, ако не приемате месо. Те са достъпен източник на жизненоважните белтъци и от каквато и суровина да са направени, средно съдържат по 20 г протеини на всеки 100 грама. Освен това се консумират без предварителна подготовка или обработка, така че са чудесно бързо похапване.Освен протеини, таханите съдържат и други хранителни вещества, които носят здравословни ползи. Например, антиоксиданти, мастни киселини и фибри. Тоест, таханът има полезно действие върху храносмилателната ви система, а също и върху имунитета ви. Допълнително се смята, че има противораков ефект. А и това не е всичко – в зависимост каква суровина е била използвана, тези продукти може също да са източник на фолиева киселина, витамин Е, калций и магнезии.
Те са чудесен начин да си набавите питателна (при това бърза!) закуска следобед, като ще ви заситят (а и са вкусни), ще ви предоставят достатъчен брой калории, че да имате достатъчно енергия до края на деня.

Таханът в България

Ще откриете огромно разнообразие тахани на българския пазар. Това е чудесно, но в същия момент е предпоставка за объркване при избора. Можете да закупите тахан въз основа на това какви са здравословните и/или хранителните ви нужди. Или пък чудесен избор е да редувате няколко различни тахана, което ще ви предостави богатство от вкусове и от различни хранителни вещества.

Употреба

Таханът може да се използва по много начини. По-горе споменахме няколко от тях, но той също е чудесна добавка към смутита или други напитки. Да вземем за пример латето с кокосов тахан – прекрасно ароматно и вкусно кафе. Или пък го прибавете към сутрешната си закуска като го комбинирате с орехи, плодове, семена, овесени ядки или кисело мляко. А и можете да си приготвите сладкиши от таханите (например домашен шоколад). И последно, но не и по важност, е, че таханите са страхотен начин да обогатите вкуса на дресинга за салатите си (например използвайки лешников тахан).