Доста отдавна чакате да захвърлите баджа и униформата, да кажете „Майната ти!“ на колеги, мениджъри и нескопосани управителки и просто да тръгнете по необятния свят, нали? Е, тези месеци са точно за това, така че няма какво да се колебаете. Един въпрос, обаче, винаги е спохождал и най-опитните и изявени пътешественици – „Какво точно да сложа в сака си?“.
Този въпрос, особено след почивка, често се разглежда като: „Защо взех толкова много рокли, когато облякох само една?“.

За щастие на всички, които не могат да решат точно какво да сложат в куфарите си, ние направихме огромния труд да ви споделим най-добрите практики, до които се натъкнахме през ежемесечните ни пътувания.

Анатомия на багажа

Какво съдържа един обикновен багаж? ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ И БАГАЖ!
Да, точно така! Игри, списания, книги, един тон гримове, преси, сешоари и прочее. Все едно сме сложили бутик, фризьорски салон и гримьорна в един куфар. Мъжете са истински облагодетелствани тук. На тях им трябва само една самобръсначка, бяла тениска и чифт сини дънки. Прекрасно!

Най-често създаващата се грешка, която почти всички правят е да претоварват куфарите си. Един средно голям куфар събира около 10-15 килограма дрехи и принадлежности. Този обем ще гарантира достатъчно дрехи за едноседмична почивка без да се налага да тъпчем дрехи и пособия.
Спомням си една случка – Понеже обичаме да пътуваме с влакове, ограничението от 20 килограма багаж не важи и можем да си позволим леко претоварване на багажа, който трябва да носим. Явно се бяхме престарали с претъпкването, куфара тежеше над 30 килограма (34 кг. с точност) и беше почти невъзможно да се тегли, камо ли да се носи. Пътуването беше кошмарно, тъй като се наложи да сменим 3 влака, което означаваше задача за културисти. Сами разбирате, че претъпкването на багажа не е дейност, с която трябва да се хвалите, защото вие ще сте тези, които ще носите този багаж. Слагайте по-малко!

Какво да сложим в ръчния багаж?

Освен гореспоменатия куфар, никога не се е случвало да тръгнем на път без помощта на нашите верни спътници – раниците. Но какво точно да сложим в една раница?

Всичко, което сметнете, че би могло да ви притрябва по време на пътуването, задължително трябва да бъде поставено в раницата – храна, течности, книга, зарядни за техниката, с която ще пътувате, както и един чифт дрехи и едно по-дебело горнище. Не можете да си представите колко пъти сме се спасявали от истински студ и вятър само защото сме имали яке и дълъг панталон в раниците. Представете си, че трябва да чакате 4 часа на някоя полуразрушена крайморска гара, на която единствената форма на здрав разум се оказва бездомното куче, което иска да споделиш баничката си с него. Топлите дрехи помагат.
Също така не забравяйте да вземете със себе си всички по-важни документи за едно пътуване – здравни книжки, дебитни и кредитни карти и карта (вече имаме GPS-и, но пък картата не се нуждае от презареждане на батериите, нали?).
Ако пътувате по двойки или в група, определено разпределете тежестта по равно, като джентълмените могат да метнат два-три килограма отгоре. Не забравяйте, че дори ръчен багаж, той все пак трябва да се носи.

Как да подредим багажа си?

Тук можем да се похвалим, че сме доста добри в реденето на прилежно вакуумирани пликове с дрехи. Най-важното в изкуството на подреждането на багаж е предварителната подготовка. Разделете дрехите си в 3 купчини:
дрехи, без които не можете (бельо и най-неформалните дрехи, които можете да намерите),
дрехи, които се вписват във вашия начин на живот (две рокли,две ризи и един дънков панталон, примерно)
дрехи, които надали ще облечете (официали рокли, лачени обувки с огромен ток и всички дрехи, които са приготвени за определен повод.)

Тези три групи ще ви помогнат да осъзнаете, че каквото и да сте си избрали предварително, винаги 1/3 от багажа ви е ИЗЛИШЕН. Едва ли ще отидете на гала вечеря, когато сте тръгнали на почивка. Вместо това ризата и панталона или прекрасната ежедневна рокля биха били добра алтернатива. И нещо много важно – пребройте дните, през които ще сте на почивка и пригответе един сет по-малко. Ако ще избягате от градската джунгла за 5 дни, то 4 чифта бельо, 2 комплекта тениски или потници + къси панталонки и две рокли (за мъжката част  – ризи) са НАПЪЛНО достатъчни за прекрасен престой.

След това започнете с прибирането на принадлежностите за баня, тъй като те заемат най-малко обем и време за избор. Използвайте чантичка за съхранение на четката за зъби, малка паста за зъби (не повече от 50 ml.), самобръсначка или епилатор, душ-гел, шампоан и сапун. Обикновено може да съберете всичко в един средно голям несесер. Гримовете си имат отделна чантичка, нали?

Време е да пакетираме двете купчинки дрехи. Използвайте прозрачни полиетиленови пликчета, или обикновени торбички от близкия супермаркет. Защо? Вакуумът, който ще създадете като пакетирате дрехите ще освободи обем, а и ако случайно течните принадлежности за баня или гримовете се разтекат – дрехите остават чисти.

Следват обувките. Удобството е първата и най-главна мисъл, която трябва да мине през главата на всеки, който се захваща с пакетиране на багаж. Ако отивате на почивка в балкана едва ли ще ви трябват токчета. За плажа официалните обувки от естествен лак също са доста несполучлив избор. Старайте се да осигурите комфорт и свобода на краката.
Чехлите могат да се втъкмят един в друг и заедно с гуменетките могат да служат за основа на целия багаж.

Започнете с обувките, като ги нареждате в единия ъгъл на куфара. След това идва ред на санитарните принадлежности и на по-голямата купчинка дрехи – предполага се, че тези дрехи, които са за ежедневна употреба са повече, нали? Ако резултатът не е точно такъв – реформирайте багажа си. Всичко това може да бъде покрито с плажните хавлии или с чаршафите, които задължително трябва да бъдат възможно най-малко сгъвани, тъй като всяко сгъване създава триизмерен обем.

Куфара е готов, прилагаме същата дисциплина и към ръчния багаж, като прибираме документите най-долу, след тях дълъг панталон, отгоре – връхна дреха, храната остава най-отгоре, картата в предния джоб, а в страничните – различните напитки.

А, да! За малко да забравим: Няколко много важни и бързи съвета!

Не пийте небутилирана вода – рисковете за стомашно-чревен дисбаланс и съсипана почивка са изключително вероятни. Това важи и за таратора!

Не прекалявайте с алкохола – колкото и да ви се струва нереално, бирата всъщност е враг на горещините, защото дори малкото количество алкохол в нея разширява кръвоносните съдове и повишава риска от топлинен удар. Да припаднем, а да е виновна една бира в повече… Не си струва.

Не забравяйте да заредите напълно всякакъв вид техника – Да, всички технологични джаджи, които намират приложение в ежедневието ни трябва да са с пълен заряд до момента на потеглянето ни. И да – Facebook може да почака.

За още 7 неща, които да НЕ правите при пътуванията си може да прочетете ТАЗИ СТАТИЯ.

Ако се сетите за нещо, което сме пропуснали – не се колебайте и ни го споделете в коментарите!