В наши дни кандидатстването за работна позиция се е превърнало от възможност за кариерно развитие в ожесточена битка, в която автобиографията и усмивката не стигат до никъде – работодателите искат да намерят перфектния кандидат, а HR-ите яростно се опитват да инквизират каандидатстването, така че трябва наистина да покажем, че наистина ни бива в това, което правим.

За да помогнем в нелеката задача да изчистим всички възможни грешки при излизане на трудовия пазар, нека да започнем с един простичък факт: Да отидеш на интервю означава да играеш игра на надцакване, в която дори един грешен ход може да доведе до загуба. Ето какво е нужно да направиш за да оцелееш в играта:

Проучи съперника и възможните конкуренти.

Да, напълно задължително е да направите проучване на това коя е фирмата, която отваря работна позиция, от колко години е на пазара, дали е добре позната като бранд (Всички знаем, че големите бързооборотни франчайз вериги плащат по-малко за единица труд) и къде е локализирана работната позиция. Всичко това ще създаде основа за една мисловна карта, която ще бъде полезна в същинския процес на кандидатстване.

След това, не е лошо да хвърлим едно око и на нашата пряка конкуренция за работната позиция като направим един примерен персонаж, който да служи за база. Той трябва да бъде със същите професионални умения, както и стаж в сферите, в които сме били. Сега започва интересната част – блиц въпроси от рода на „С какво той е по-добър от мен?“, „С какво аз го превъзхождам и как да използвам преимуществото си?“, „Щом сме равни по умения и стаж, какво ме отличава от него, какво ме прави уникален?“

Отговаряйки на тези въпроси не само печелим битката с прекия конкурент, но правим и един миниатюрен SWOT анализ на нас самите и на конкурентите ни, което ще ни бъде полезно по-нататък в битката.

Правилно CV – 50% от успеха.

Всеки уважаващ себе си работодател или мениджър ще потвърди думите, че няма нищо по-добро от отлично първо впечатление, а в света на трудовия пазар, първото впечатление идва от автобиографиите. Ние, българите, леко изоставаме от световните трендове в трудовите правоотношения и това е причината все още да съществуват едни чудати, таблично оформени, „Европейски“ автобиографии. Има по-добър вариант за представянето на един човек в света на трудовия пазар – така нареченото One page resume. В най-общи линии, философията зад този тип резюме гласи :

„Ако не можеш да събереш най-важното за себе си в една страница, значи си се престарал.“

Но как така ще се престараем в автобиографиите си? Лесно – представи си, че си работодател, на когото му се налага да проведе конкурс за работна позиция и трябва да прехвърли 20 CV-та, от които 19 разказват за социални умения придобити в социалните мрежи, обясняват на дълго и широко какво се е случило за месец и половина на първата в живота работна позиция и прочее. Прибавяйки и онази грозна табличка, която само хаби мастило на така или иначе жадните за тонери принтери… Резултатите ще бъдат плачевни, повярвай ми!

Тук изчистеното е по-добро. Напиши само това, което смяташ за важно за един бъдещ работодател, постарай се да използваш рационално мястото на белия лист и не използвай цветове – и без това в повечето офиси принтерите са черно-бели, така че можем да се придържаш към монохроматичната гама. А, да, и още едно важно нещо – внимавай със снимката, която изпращаш. Според проучване на LinkedIn, над 40% от първото впечатление идват от визуалното представяне на кандидата. Снимката трябва да е специално направена за CV-то, с лека, приветлива усмивка. Онова парти, на което спомените за къси поли и ниско качествен алкохол отпада автоматично, нали?

Това е игра на продаване, играй я и продай себе си по най-добрия начин.

Да, тъй като пазара на труд все пак е пазар, ще трябва да играеш играта на пазара – ще трябва да предложиш себе си по най-добрия начин. За да си напълно наясно, че няма да има неприятности по време на интервюто, полезно е да събереш инструментите по-горе и да сглобиш една обстойна карта на поведенческите реакции в различните ситуации, които могат да ти се случат. Нека наречем тази карта Wildcard – тя наистина ще ти даде правлина, или поне правдоподобна реакция, в отговор на действията на работодател или мениджър.

Ще си позволя да ти дам един пример – направих си такава карта за една позиция, която се беше отворила наскоро. Знаех, че се касае за графичен дизайнер в регионален вестник, което веднага ми подсказа, че трябва да бъда относително формален в изказа си, в изгледа си и да не очаквам прекалено много. При интервюто ми бяха зададени изключително излишни въпроси, на които се стараех да отговоря по начин, по който да представя мен и образа, който градя в най-добрата светлина. Картата ми помогна да знам къде се намирам и как да бъда най-добрия кандидат.

Как да сглобиш тази карта? Вече имаш SWOT анализите на теб и на възможните ти конкуренти. Те ще служат за изходна точка в създаването на този Wildcard. Всеки ход ще зависи от силните и слабите страни на двете страни. Сега, нека да добавим няколко ключови думи – същите, около които се върти резюмето ти. Умения, образование, хобита – всичко, на което трябва да акцентираш, и то постоянно. На последно, но не на последно място трябва да изградиш алгоритъм на отговор спрямо въпроси от различно естество. Мениджърите на човешки ресурси често се вживяват в ролята на психолози, което само може да ти помогне, защото те, също имат ключови думи, които доста често използват – оценка, колегиалност, конфликт, лидерство и прочее.

Мениджърите на човешки ресурси са много лоши психолози, ако не им дадеш причина да се ровят в теб!

Ето я и най-важната част – идентифициране на висшата цел. Всеки работодател и HR има висша цел зад въпросите, които задава и ако искаш да си на ниво в играта, задължително трябва да разтълкуваш скрития мотив. Ако ти бъде зададен въпрос дали имаш склонност към насилие на работното място, то инстинктивно би отговорил с „Не!“, нали? Това, обаче, не дава отговор на висшите цели на работодателите и HR-ите. Те искат сигурност в отговора, искат да усетят увереност. По-добрия отговор може да е подобен на „За мен насилието не разрешава проблемите. Умея да комуникирам и да се справям с проблемни ситуации.“ Тук използвахме някои от нашите ключови думи – комуникация, лидерство, справяне с проблемни ситуации.

И една скрита улика, която мога да ти издам: Възприемай всяка ситуация като флирт – по този начин ще успееш подсъзнателно да си улесниш живота, защото флиртуването ни е вродена черта.

Да сключим сделката

Както казах, това е игра на надцакване. Отсреща ще те обсипват с въпроси, които ще бъдат извъртявани през най-различни призми, само и само да стеснят избора и да изберат най-добрия кандидат. Но какво може да финализира една сделка? Трудовата книжка едва ли ще натежи толкова, колкото отличната вербална комуникация и езика на тялото.

Много пъти е говорено и писано за това, че интервюто е презентация на уменията, които имаш. Много от нас, обаче, попадат в капана на притеснението и подценяването на отсрещната страна. По този начин до голяма степен подкопаваш шансовете си. Сещам се за една случка – във франчайз настъпва административна промяна и HR-ите трябваше да направят интервюта със всеки един от работниците, за да определят кой е пригоден за повишение в длъжността. След края на интервютата последва обстоен анализ на това, как работниците са се представили. Именно прилагането на всички по-горни тактики дава възможност да спечелиш битка, която дори не искаш да водиш.

Тренирай отчетливост на изказа, тренирай да говориш непрекъснато, без онова изключително паразитно „Ъъъъъ….“, закови погледа напред, извадеи ръцете от джобовете и ги дръж просто някъде, за предпочитане на коленете, или в страни на тялото. Поздрави и задължително се представи – тези хора нямат намерение да помнят по 30 човека, които минават през тях,  не жестикулирайте, а ако изпаднете в паника, поискайте чаша вода. Направи го предварително, за да избегнеш дискомфорта на сухото гърло. Прочети някоя лекция или статия за управление на човешките ресурси, като я четеш на глас. Гледай в огледалото и запомни:

Играта на надцакване завършва тогава, когато на въпроса „Има ли причина, поради която не бих бил нает?“ получиш отговор от типа:

Не, никаква. Заповядай на борда!