Трудно ни е да се органичим само до 5 причини, заради които книгите са по-предпочитана и по-приятна компания от (кажи-речи) всичко друго. Книгите са перфектното бягство от реалността, перфектният свят, идеалният партньор за приключения, бели или просто за компания. Най-търпеливите учители, най-верните приятели, най-мъдрите ни спътници, те ни обогатяват и дават неизмеримо много. Дали ще играят ролята на „самолетен билет“ към по-хубав и по-„наш“ свят, или просто на рамо, на което можем да се облегнем, книгите са перманентна част от живота ни.

Вижте петте (от много) причини, които сме ви подбрали, разкриващи защо книгите са най-предпочитаната компания.

  1. Книгите са универсалното лекарство

Книгите винаги могат да осветят дори най-лошите моменти. Книгите са като подадена ръка, караща ни да усещаме всички гънки на живота. Те са нужното лекарство, успяващо да ни избави дори и от най-дълбокия пад, даващо ни нов поглед върху света. Когато четем за герой, преминаващ през проблеми, същите (или подобни) на нашите, ние се чувстваме по-малко сами. Когато четем, ние четем за приятели.

  1. С тях може да обиколите света

Дори без да мърдате от удобното си легло. Така е! В понеделник сте в Миамас, във вторник в Средната Земя, а в сряда в Нарния. След това си почиваме. От приключения, изживявания и пътуване 🙂

  1. Книгите не ни упрекват

Никога няма да попаднете на книга, която ще ви упрекне. Освен че те не се интересуват от вашия социален статус, емоционално, психично и физическо положение, те са и ултимативните ни „чакащи“. Една книга никога няма да ви се разсърди, че сте я захвърлили посредата или оставили да чака n-на брой време. Тя винаги ще е там и винаги ще бъде подкрепа.

  1. Книгите ни стимулират по всякакви начини – умствено, физически, емоционално

Те ни учат да бъдем по-добри хора. Учат ни на емпатия, съпричастност. Учат ни да бъдем по-добри към другите и най-вече по-добри към нас самите. Учат ни, че няма грешен път, важното е да си прекараме добре по самия него. Показват ни нови хоризонти, призми, гледни точки, важни факти и неизвестни до момента за нас неща. Учат ни да бъдем Хора. Или просто да бъдем.

  1. Всяка книга е различна и винаги ще ни отведе на ново приключение

Всяка книга е различен свят. С дори разгръщането ѝ ще попаднем в нов свят, нова вселена, нови моменти, нови приключения, нови цветове. Добре сте дошли, приказки за призраци, истории за необятния свят, романтизираните редове, поставящи ни розовите очила. Добре сте дошли, детски истории, „любовни романи“, оцветяван/щ свят (книги за оцветяване) и образователни редове.