Няма човешко същество на тази планета, което да остане безразлично към добре поддържаната кожа. Добрата рутинна грижа за кожата винаги се отблагодарява. Без значение с каква кожа те е дарила природата, вслушай се в съветите на онези жени, които имат прекрасна коса не заради гените, с които природата ги е дарила, а заради навиците, които са си създали.

Тези 5 много важни неща, които жените с перфектна кожа правят всеки ден са толкова лесни, че ще се изумиш колко бързо и ефективно кожата ти ще придобие мекота, топлина и цвят, за който моделите и звездите отделят хиляди долари и куп време. Тук получаваш всичко наготово и е много по-евтино.

Жените с перфектна кожа винаги използват слънцезащитен крем.

Най-големият враг на прекрасната кожа е слънцето. Да, лъчите на най-близката до нас звезда успяват да подпомогнат синтезата на меланин, но това е само едната страна на медала. Слънцето отнема влагата на кожата и е основната причина за състаряването й и за образуването на така нежеланите бръчки. С една дума – кожата изглежда зле.

Независимо от това дали навън е прекрасен летен ден или снегът навън нежно е засипал всичко около теб, слънчевите лъчи не спират своето пагубно действие върху кожата ти. Ето защо е добре да използваш слънцезащита при всеки удобен момент. На пазара вече има изобилие от слънцезащитни лосиони, млека, кремове, дори вече и коректори със слънцезащитни фактори.

За жените с перфектна кожа здравият нощен сън е задължителен.

Всички сме чували израза „Beauty Sleep“. Истината е, че докато спим, кожата се възстановява и подмладява. И в това си има логика – тялото ни желае сън, който да подпомогне процесите на регенерация на кожата, както и на другите важни органи.

Колкото по-късно си лягаш, толкова по-малко време оставяш на тялото да свърши това, за което на първо място изпитва нужда от сън. След като най-големия орган в човешкото тяло – кожата, не успее да навакса липсата на сън и е нарушена нормалната й функция, тя започва да изглежда все по-зле. Лягай си всяка вечер по едно и също време и не забравяй да я подхранваш с овлажняващи кремове и витамини.

Жените с перфектна кожа използват малките чудеса на биологията – ретиноидите.

Ретиноидите наистина поставиха началото на нова ера в грижата за кожата. Тези съставки в козметиката имат за цел да забавят стареенето на кожата и ускоряват обновяването на клетките. Ретиноидите стимулират производството на колаген, а това прави кожата на лицето ти гладка, с обем и с хубав цвят.

Но как точно работят? Всяка жива кожна клетка е в състояние да произвежда колаген, който да и придава здравина и еластичност. Както вече споменахме, обаче, има много жестоки към кожата фактори в заобикалящата ни среда, които по един или друг начин повреждат първо синтезата на колаген, след това на меланин, а и водят до смърт на самата клетка.

Внасянето на ретиноиди към цялостния ти ритуал за красива и жива кожа, ще доведе до няколко важни промени: Клетките на кожата ще станат много по-устойчиви на външни влияния; Колагенът ще изпъне малките бръчици, които знаем, че ще се превърнат в големи; Здравите клетки означават правилен обмен на веществата, което пък от своя страна означава по-добър и по-правилен общ метаболизъм. Страхотно, нали?

Жените с перфектна кожа хидратират добре целия си организъм.

Всички обичаме мека и красива кожа, нали? Е, хидратацията е един от основните компоненти за красива и неповторимо мека кожа. Изключително важно е да осигуряваш оптималната доза течности както за организма си, така и за кожата си.

Добрата хидратация на организма мигновено се отразява на кожата, но е задължително да използваш и овлажняващ крем, съобразен с типа на кожата на лицето ти. Благодарение на него ще задържиш осигурената хидратация на мястото. Не забравяй, обаче, да дадеш възможност и време на тялото ти само да изхвърли част от водния запас на кожата, особено чрез потта, защото овлажняващия крем ще затвори порите и ще попречи на правилната транспирация на кожата. Аз лично препоръчвам овлажняващите кремове да се нанасят след тренировки и прилежащите към тях душове.

Жените с перфектна кожа ексфолират редовно кожата си.

Преди 10 години ексфолирането, особено в България, беше като запазена марка за престиж и класа. Сега, когато пазарът на козметични продукти буквално залива щандовете, ексфолиантите са сред най-търсените и достъпни продукти.

Все пак кожата има естествен механизъм за изхвърлянето на мъртвите клетки, но с напредването на възрастта този процес се забавя и трябва да я подпомогнеш. Ексфолирането е ключов фактор за гладка повърхност и за красив цвят на кожата, както и за правилната обмяна на вещества и дишането на самата кожа. Именно така подпомагаш действието на козметичните продукти и успешното възстановяване на кожата през нощта.

Какво трябва да знаеш за ексфолирането, обаче? Този процес не идва без своите последствия, особено ако се вманиачиш и внесеш това действие в ежедневния си ритуал. Добре е кожата да се ексфолира не повече от 3 пъти седмично, като на всеки 4 седмици си направим едноседмична почивка. Целта е перфектна и красива кожа, нали?